Већа конкурентност привреде најважнији задатак на путу у ЕУ

Жељка Кокот
Већа конкурентност привреде најважнији задатак на путу у ЕУ

Бањалука - Пут БиХ ка Европској унији отежавају сложена унутрашња структура и нејасне стратешке политике, а задатак академске заједнице је да привредницима олакша приступ европском тржишту и ублажи болне реформе које пут до пуноправног чланства могу учинити трновитим.

Факултет пословне економије Универзитета "Апеирон" организовао је у петак у Бањалуци конференцију о економском развоју и животном стандарду "ЕДАСОЛ 2016", а тема овогодишњег научног скупа је била "Европска унија, интеграције и западни Балкан - шансе и изазови за друштвено-економски развој". Учесници скупа су размотрили позицију земаља западног Балкана у свјетлу европских интеграционих процеса. Посебна пажња је посвећена различитим аспектима политичких, економских и других друштвених процеса у поменутим земљама и стању унутар институција ЕУ и земаља чланица.

Декан Факултета пословне економије Универзитета "Апеирон" Санел Јакуповић каже да се на овогодишњој конференцији "ЕДАСОЛ 2016" представило 85 аутора махом из земаља окружења, Аустрије и Њемачке кроз 38 научних радова.

- Академска заједница је покушала допријети до привредне и политичке заједнице, односно покушали смо утврдити најбољи начин за позиционирање у процесу уласка у ЕУ - каже Јакуповић и додаје да је "ЕДАСОЛ 2016" окарактерисао широк спектар тема.

Професор Економског факултета у Ријеци Винко Канџија рекао је у уводном излагању о теми "Приступање БиХ Европској унији и ИПА фондови - темељ, реструктурисања и конвергенције" да само улазак у ЕУ може ријешити бројне политичке и економске проблеме са којима се БиХ тренутно суочава.

- БиХ може учити из примјера Хрватске која је прије три године постала дио ЕУ. Ми смо тада морали повећати конкурентност у истом омјеру у којем је смањена царина, али до сада се то није десило. Наши произвођачи су још конкурентнији на тржишту ЦЕФТА региона него на европском тржишту. Ништа боља није ни конкурентност произвођача из БиХ јер су економији потребне бројне структурне реформе, индустријализација, опипљив раст и развој да би логичним слиједом након тога земља постала пуноправан члан ЕУ - каже Канџија.

Партнери научног скупа

Партнери конференције "ЕДАСОЛ 2016" су Тамбовски државни универзитет Русија, Интернационални Бурч Универзитет Сарајево, Факултет за логистику Универзитета у Марибору, Економски факултет у Суботици, Висока школа тржишних комуникација у Београду, Економски факултет - ФОН Универзитет у Скопљу и Свеучилиште Сјевер Вараждин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана