Већа конкурентност домаће привреде

Марина Чигоја
Већа конкурентност домаће привреде

БAЊA ЛУКA - Повећање конкурентности домаће привреде на нашем, а поготово на иностраном тржишту, основни је циљ Стратегије подстицања извоза РС за период од 2009. до 2012. године, чији се приједлог треба наћи пред посланицима Народне скупштине РС на наредном засједању.

Економиста Стево Пуцар, један од оних који је учествовао у прављењу ове стратегије, истиче да је највећи проблем тренутно велики спољнотрговински дефицит који РС има, а разлог због којег он постоји је, каже, тај што ми извозимо око 4.000 тона робе у вриједности 2.000.000.000 марака, а увозимо 2.000 тона, чија вриједност је пет милијарди.

- Роба коју ми увеземо кошта 1,4 марака по килограму, а она коју извеземо 0,37 марака по килограму. Кључна ствар је подстицање стварања нове вриједности и повећавања извоза на начин да се повећава додатна вриједност. То је кључно настојање стратегије - казао је Пуцар.

Стратегија подстицања извоза фокусира се на шест задатих циљева и то на повећање броја извозника и вриједности извоза, промјену структуре извоза, повећање конкурентности, супституцију увоза, повезивање извозних предузећа, успостављање ефикасног институционалног оквира за подстицање и промоцију извоза.

Пораст извоза и супституција увоза РС, развој појединих сектора, повезивање извозних предузећа као резултат ће имати знатно побољшање спољнотрговинског биланса, наводи се у Приједлогу стратегије.

- Циљ је да роба коју извозимо буде конкурентне на страним тржиштима. Ми у овом тренутку конкуришемо на страним тржиштима углавном са сировинама, дакле са дрветом и прерађеним дрветом, металном рудом и мало прерађеном металном рудом - нагласио је Пуцар.

Према његовим ријечима, још један јако важан циљ је могућност супституције увоза.

- Постоји јако пуно робе коју ми увозимо, а имамо значајан потенцијал за њену производњу и то не само за наше него и за страно тржиште - рекао је Пуцар.

Статистика

Укупан обим спољнотрговинске размјене РС са иностранством у прва три мјесеца ове године износио је 1.161.112.000 марака, од чега се на извоз односи 387.700.000 марака, а на увоз 773.412.000. Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 385.712.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана