Вашингтон диже руке од аутоиндустрије

Глас Српске
Вашингтон диже руке од аутоиндустрије

ВAШИНГТОН - Бијела кућа јуче је саопштила да ни "Џенерал моторс" ни "Крајзлер" нису поднијели прихватљиве планове да би од државе добили још новца за спасавање, јавила је Бета.

Представници администрације кажу да су предсједник СAД Барак Обама и његови највиши савјетници закључили да ниједан од два велика америчка произвођача аутомобила нема ваљан план опоравка и да Вашингтон неће трошити нове милијарде долара да их одржава.

У завршном напору, администрација је дала свакој компанији кратак рок да још једном покушају да убиједе владу да су вриједни спасавања.

"Крајзлер" је добио 30 дана да заврши партнерство са италијанским "Фијатом". Aко то не успије, Вашингтон ће напусти планове спасавања компаније и дићи руке од "Крајзлера" коме пријети потпуна распродаја.

"Џенерал моторс" добио је 60 дана за рестуктуирање.

Тиме је постављена сцена за кризу у Детроиту и покренут процес који би могао да се претвори у посљедња два мјесеца постојања два америчка аутомобилска гиганта.

У изјави ТВ мрежи Си-Би-Ес Обама је рекао да компаније морају да учине више да би добиле додатну новчану помоћ од државе.

Драматично претресање компаније "Џенерал" од врха до дна почело је у недјељу пошто је директор Рик Вагонер поднио оставку под притиском из Вашингтона. Нови шеф "Џенерала" од јуче је Фриц Хендерсон, а већину чланова управног одбора чиниће нови директори.

Званичници и даље вјерују да су шансе "Џенерал моторса" добре, с обзиром на свјетски углед и истраживачке потенцијале.

У извјештајима о раду на реорганизацији, које су послали влади
прошлог мјесеца, "Џенерал" је тражио још 16,6 милијарди долара а "Крајзлер" пет милијарди додатних долара.

"Џенерал" дугује неких 28 милијарди долара улагачима, "Крајзлер" око седам милијарди долара, углавном банкама.

Стабилизација

Обама је у разговору за "Фајненшл тајмс" рекао да "види трачке стабилизације" у неким дијеловима америчке привреде, укључујући домаће тржиште некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана