Ванредна контрола у Бобар осигурању

Марина Чигоја Фото: А. Чавић
Ванредна контрола у Бобар осигурању

Бијељина - Посебан тим Агенције за осигурање РС почео је јуче ујутро ванредну контролу пословања "Бобар осигурања" из Бијељине, потврдила је директор Агенције Божана Шљивар.

Појачан надзор, а након тога и ванредна контрола у "Бобар осигурању" предузети су након што је у повезаном правном лицу ове осигуравајуће куће, Бобар банци, крајем прошлог мјесеца уведена принудна управа.

- Због свих дешавања у "Бобар групацији" појачали смо надзор и почели ванредну контролу у "Бобар осигурању" - казала је Шљиварева и додала да не зна до када ће контрола трајати и да о томе тим самостално одлучује.

Даљи потези Агенције зависиће управо од налаза истражног тима који контролише пословање "Бобар осигурања". Шљиварева је истакла да "Бобар осигурање", према извјештајима које је до сада достављало Агенцији за осигурање, уредно исплаћује одштету.

Према информацијама портала "Капитал", ванредна контрола и друге мјере Агенције за осигурање услиједиле су након што је "Бобар осигурању" блокирано четири милиона КМ депозита и знатни износи на рачуну у Бобар банци. Кап која је прелила чашу, како наводи овај портал, била је одлука сарајевске Бор банке да блокира милионе марака "Бобар осигурања" на основу њене гаранције за кредит од 9,5 милиона КМ другој фирми из "Бобар групације" - "Бобар Аутосемберији" која не може уредно сервисирати кредит. Агенција је за банкарску мјеницу сазнала тек када ју је Бор банка активирала.

У ревизорском извјештају "Бобар осигурања" за прошлу годину, који је објављен на сајту Бањалучке берзе, ревизори су упозорили да је ово друштво на крају 2013. имало значајну концентрацију кредитног ризика с обзиром на то да се његови пласмани односе на мањи број међусобно повезаних правних лица. Скренули су пажњу и на чињеницу да ово друштво није обезбиједило покриће техничких резерви пласманима на начин како је то прописано Правилником о висини и начину улагања средстава за покриће техничких резерви и минималног гарантног фонда друштва за осигурање.

Бобар банка

Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић рекао је да ће у сриједу разговарати са главним акционарима банке и тражити од њих да се у року од осам дана изјасне о томе да ли могу докапитализовати банку или наћи инвеститора.

- Уколико то не буду могли, ликвидација банке је неизбјежна - казао је Шеваљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана