Валентин Инцко - Због политичке кризе мање радних мјеста

Глас Српске
Валентин Инцко - Због политичке кризе мање радних мјеста

СAРAЈЕВО - Политичку кризу у БиХ прати губитак десетина хиљада радних мјеста.

Ово је јуче изјавио високи представник у БиХ Валентин Инцко, на Међународној економској конференцији у Сарајеву, коју су организовали Бечки економски форум и Савјет министара БиХ, јавиле су агенције.

Инцко је изјавио да је економска криза достигла тачку када "политички естаблишмент нема друге опције него да се усредсриједи на економију".

- Поента је у сљедећем: треба више инвестиција, више радних мјеста, требамо смањити ниво сиромаштва и подићи животни стандард. Све остало је само скретање пажње на друге ствари - рекао је Инцко.

Он  је истакао да је план за побољшање материјалне ситуације у БиХ већ припремљен и да су га владајуће странке прихватиле.

- Кораци које је потребно предузети јасно су назначени у Споразуму о стабилизацији и придруживању и Европском партнерству - казао је Инцко.

Од иницијатива које БиХ мора да покрене као дио плана европске интеграције, Инцко је навео доношење закона о облигацијама на нивоу БиХ и модернизацију система банкарске супервизије.
- Ова два корака, око чије имплементације су се главне странке сложиле – представљају кључне елементе у припремању БиХ за пуно учешће у слободном кретању робе, услуга, радне снаге и капитала, што су принципи на којима почива чланство у ЕУ - рекао је он.

Инцко је нагласио да су, упркос политичкој кризи, остварени значајни помаци у унапређењу пословног окружења у БиХ.

- Чињеница је да БиХ има потенцијал да буде једна од најконкурентнијих економија у југоисточној Европи – а то ће се догодити када се усредсриједи на кораке који су већ договорени и који имају за циљ да врате људе на посао - рекао је Инцко.

Напредак уз ЕУ

Валентин Инцко је навео да се стваран и брз напредак може постићи у рјешавању социјалних и економских изазова и примјени плана интеграције у ЕУ.

-  С обзиром на хроничну неимаштину стотина хиљада грађана ове земље, овај напредак се мора учинити што је прије могуће - истакао је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана