Вакуумирани купус из Бијељине на домаћем, а можда и њемачком тржишту

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Пољопривредна задруга "Повртарство" из Бијељине продаваће вакуумирани кисели купус у супермаркетима на домаћем тржишту, а има и добре изгледе да се почне извозити у Њемачку, рекао је предсједник Задруге Мићо Живић.

"Једно је сигурно, ове зиме неће недостајати киселог купуса у БиХ. То је, такође, добра вијест, знајући колико људи овдје воле јести сарме и киселе салате. Готово да нема новогодишње гозбе без та два јела", истакао је Живић.

Он је рекао да је вакуумирани кисели купус нови производ Задруге, а њихова главна дјелатност до сада је била производња и продаја свјежег поврћа ланцима супермаркета, док су око 25 одсто производа извозили у Хрватску, Словенију, Аустрију, Њемачку и Чешку, саопштено је из "Фарма два" пројекта, који спроводе УСАИД и Шведска.

"Сада се фокусирамо на купус, али паралелно покушавамо вакуумирати и свјеже поврће и нудити га на тржишту. С обзиром на то да је пандемија свуда око нас, вјерујемо да ће људима бити драже да купују вакуумирано поврће које нису дирали сви остали који долазе у супермаркете. Вјерујем да ту имамо нову тржишну шансу па сада тестирамо како различито поврће реагује на вакуум паковање", објаснио је Живић.

Према његовим ријечима, "Фарма два" пројекат помогао је Задрузи да купи 300 нових буради за кисељење, машину за вакуумско паковање, те вагу и штампач бар-кодова, што ће члановима омогућити да само ове сезоне произведу и упакују 200 тона листова киселог купуса, као и цијеле главице, на домаћем тржишту.

"Нова бурад и машина за вакуумско паковање омогућиће нам да учетворостручимо производњу киселог купуса и додамо вриједност нашем производу. Али, наставићемо и са производњом свјежег купуса", истакао је Живић и додао да за њихове фармере то значи да сада Задрузи могу продати готово двоструко већу количину купуса и зарадити више новца.

Он је рекао да нова машина и бурад, пољопривредницима Задруге шаље позитивну поруку, односно могу видјети неке нове помаке, могу продати више свог производа и осјећају се као дио нечег новог и бољег.

Живић је истакао да је ова година била тешка, али да је било и добрих помака.

"Док смо у прошлој години извезли 25 одсто наших производа, у овој извоз је ишао и до 40 одсто", нагласио је он, те додао да ће њихова производња киселог купуса и другог вакуумираног поврћа вјероватно расти у годинама које долазе.

Задруга је основана 2013. године, а до прошле године се у њен рад укључило 120 пољопривредника из 10 села у Семберији.

Годишње Задруга од својих чланова откупи око 2.000 тона поврћа, од чега је 200 тона купуса.

Они су и раније киселили до 50 тона купуса, али су га продавали на велико као полупроизвод индустријским прерађивачима, а преосталих 150 тона су продавали као свјеже поврће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана