Вађење руда вуче индустрију

Жељка Кокот
Вађење руда вуче индустрију

Бањалука - Узлет који је индустрија Српске постигла у првој половини године настављен је нешто блажим темпом од 1,5 одсто током јула, а укупан раст производње у првих седам мјесеци износио је 4,4 одсто.

Рекордну стопу раста од 9,7 одсто индустријалци Српске остварили су током маја након чега је услиједила стагнација и благи пад стопа раста у јуну и јулу када је производња расла 6,3 односно 1,5 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику учинак свих сектора у првих седам мјесеци је позитиван, а најбољи резултати остварени су у оквиру производње и вађења руде и камена чија је вриједност повећана за 14,3 одсто. Наиме, на раст је највише утицала изградња аутопута Прњавор - Добој као и грађевинска сезона која је у пуном јеку.

У области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и канализацијом забиљежен је очекиван раст учинка од 8,4 одсто јер се ради о производњи сезонског карактера која љети достиже своје максимуме.

Прерађивачка индустрија биљежи нешто нижу стопу раста од 2,1 одсто, а опоравак овог сектора знатно ће успорити велика суша чије ће посљедице највише осјетити произвођачи прехрамбених производа. Економиста Горан Радивојац каже да прерађивачка индустрија не посједује озбиљније капацитете који би обезбиједили улазак у веће инвестиционе пројекте који би "погурали" њен опоравак.

- Нема сумње да ће суша утицати на производњу хране, али оно што представља много већи проблем је недостатак инвестиција у овом сектору - сматра Радивојац.

Он додаје да су домаћи произвођачи изложени јакој иностраној конкуренцији те да им је потребна организована помоћ надлежних институција.

- Српска нажалост неће имати праву прехрамбену индустрију све док се не организује планска производња која подразумијева противградну и мјере заштите од суше, наводњавање те планску продају - каже Радивојац.

Он сматра да је проблем пласмана пољопривредних производа рак-рана прехрамбене индустрије у РС.

- У годинама које нису сушне пољопривредници бацају производе или их продају за бадава, а заштита произвођача кроз адекватан пласман, дистрибуцију и промоцију производа намеће се као приоритет на коме власти ништа не раде - каже Радивојац.

Цијене

Цијене индустријских производа у првих седам мјесеци ниже су за 0,2 одсто у односу на исти период прошле године.

У сектору производње руде и камена цијене производа порасле су за 3,3 одсто у односу на првих седам мјесеци 2014. године док у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом није било промјена. У исто вријеме забиљежен је пад цијена прерађивачких производа од 0,6 одсто у односу на првих седам мјесеци лани.

 

Стопе раста индустријске производње у овој години

-1% - јануар

3,5% - фебруар

5,1% - март

0,9% - април

9,7% - мај

6,3% - јун

1,5% - јул

 

Стопе раста по секторима у првих седам мјесеци

Индустрија вађења руде и камена           14,3 одсто

Производња и снабдијевање ел. енергијом, гасом, паром и канализацијом        8,4 одсто

Прерађивачка индустрија                         2,1 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана