Узмите бесплатних 50€ за трговање ценом нафте на свjетској берзи

Агенције
Узмите бесплатних 50€ за трговање ценом нафте на свjетској берзи

Укључите се у трговање цијеном нафте и почните да зарађујете на свјетској берзи од своје куће у 3 једноставна корака:

1. региструјте бесплатни налог за трговање на линку овдеј

2. верификујте налог за трговање и

3. аутоматски добијате бесплатних 50 евра на свом налогу са којима одмах можете да почнете да тргујете и зарађујете и на расту али и на паду цијене нафте

Од јуна 2014. године када је достигла рекордно високу цену од 147 долара по барелу цијена сирове нафте је до данас пала за више од 60%.

Производња из уљаних шкриљаца коју су почели да примјењују произвођачи у САД-у омогућила је да уз коришћење нових технологија укупна производња порасте за 4.2 милиона барела у дану што је додатно оптеретило и онако преснабдевено тржиште.

Постоје и други фактори који такође врше негативан притисак на цијену нафте као што су стратешки потези OPEC-а, враћање на тржиште Ирана након укидања међународних санкција, смањење глобалне тражње (нарочито у земљама у развоју) али и смањење комерцијалне употребе бензина у САД-у и прелазак на обновљиве изворе енергије.

Прошле године на новембарском састанку доминантна чланица OPEC-а, Саудијска Арабија, одлучила се за агресивну стратегију интензивирања производње, која је за посљедицу имала пад цијене нафте, са циљем да са тржишта избаци произвођаче чији трошкови производње нису довољно ниски. Већ годину дана цијена се креће испод 60 долара по барелу, с тим да се тренутно креће и испод 40 долара.

Овако ниски нивои цене, који трају већ неко вријеме, почели су озбиљно да угрожавају и буџете земаља чланица OPEC-а па и саме Саудијске Арабије.  Очекивало се да ће на састанку који је одржан 4. децембра OPEC донети одлуку о смањењу производње, међутим то се није догодило. И не само да производња није смањена већ чланице картела нису успијеле да се договоре о горњем лимиту производње који је до сада износио 30 милиона барела у дану.

Тренутна дневна производња надмашује тражњу за 2 милиона барела. Ако се узме у обзир да ће се слиједеће године на тржиште вратити и Иран са својом нафтом онда је сасвим логично очекивати да ће се глобална преснабдевеност тржишта наставити и током 2016 године.

Ипак, ескалација геополитичких тензија на Блиском истоку и рат у Сирији могу имати утицај на раст цијене нафте.

’Према Међународној агенцији за енергију, цијена сирове нафте би могла да се врати на нивое изнад 80 долара по барелу до 2020. године’, каже информисан извор из Fortrade-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана