Узбуна због “њемачких вињета”

Дојче веле
Узбуна због “њемачких вињета”

У Европи је завладао страх због могућег увођење путарина за страна возила на њемачким аутопутевима, пише Дојче веле.

Након што су се у Берлину странке договориле о формирању коалиције, јавност сусједних земаља једва да је ишта друго занимало осим “зеленог свјетла” за увођење немачких путарина. Посебно због оне одредбе: “за странце”.

Умјесто преношења изјава челника главних коалицијских преговарача Ангеле Меркел (CDU/CSU) или Зигмара Габријела (SPD) о политичким рjешењима, холандски лист Де Телеграф идућег јутра само је пренио о - путаринама у Њемачкој и упозорио како је то “ударац за европско тржиште без граница”.

Пише да, након што су се ето “Нијемци усудили да уведу путарине за странце (када и у ком облику, то ће бити препуштено накнадним преговорима), постоји велика опасност да ће се кроз Европу проширити талас путарина. Још више земаља након Њемачке, неће моћи да одоли искушењу да извуче колико може од иностраних корисника њихових путева.”

Нису се само узнемириле Холандија, Данска или Белгија које саме (још увијек?) немају никаквих путарина за путничка возила на њиховим путевима, него је то изазвало узбуну и у Пољској, Чешкој и посебно у Аустрији, земљама које и саме наплаћују путарине. Њемачка се налази у центру Европе и возачи свих тих земаља практично морају да пролазе кроз Немачку на путу до коначне дестинације у ЕУ.

Оно што и политичаре тих земаља посебно брине јесте та нејасна изјава њемачких званичника како путарина “не смије додатно да оптерећује њемачке возаче”.

Зато и холандска министарка за саобраћај Мелани Шулц “уопште није срећна” због оног што је чула о њемачким плановима. Њена земља ће инсистирати да Европска комисија помно пази шта Њемачка чини, те да ли намјерава да прекрши начело равноправности свих грађана - не поједине нације, него Европске уније.

Слично се чује и из Беча чија ће се министарка Дорис Бурес “одлучно борити против сваког кршења европског права” и у тој борби за права аустријских возача ће “искористити сва средства” која Бечу стоје на располагању.

Наплата путарине се не исплати!?

Готово је апсурдно да и Хаг и Беч у евентуалној тужби против Берлина могу да рачунају и на подршку највећег њемачког ауто-клуба ADAC. Наиме, не само да тај клуб сматра неизводљивим да се само “кажњавају” страни возачи, него су стручњаци тог клуба већ одавно израчунали - таква њемачка путарина се не исплати!

Наравно, у ADAC-у су пошли од претпоставке колико-толико разумне цијене путарине. Јер кад би, сразмерно укупној дужини ауто-путева у Њемачкој (готово 13 хиљада километара) увели путарину колика је на примјер у Словенији (528,5 километара), онда би на њемачким аутопутевима дословно остали само шеици и руски тајкуни. Али и Нијемци заправо гријеше када мисле како има баш толико страних аутомобила на њиховим аутопутевима - и у временима највеће “сеобе народа” за време годишњих одмора, то је тек по који проценат.

Другим ријечима, израчунали су у ADAC-у, са таквом “разумном” цијеном вињете у државну благајну ће се слити око 265 милиона евра. Али трошак - самих вињета, мјеста за продају и контроле возача - управо због тако големе мреже би износио најмање 300 милиона евра! Дакле, таквом путарином се неће ништа зарадити, него ће се чак и губити новац.

Главобоља и прије прве вињете

Заправо, тешко је вјеровати да и њемачки политичари уопште знају, шта учинити и како то спровести. У коалиционом споразуму дословно пише: “за додатно финансирање одржавања и проширења наше мреже аутопутева убираћемо примјерену накнаду од власника возила која нису регистрована у Њемачкој (вињета).”

У првим тумачењима, ако се не желе “још више оптеретити власници возила у Њемачкој” (такође цитат споразума), а ипак се придржавати европских правила, то би једино могло да значи како ће онда сви морати да имају вињету, али како ће онда за износ годишње вињете бити смањен порез на путничка возила њемачким возачима.

Новац је и те како неопходан за аутопутеве. Али било би и више него довољно када би се у путеве улагао додатак који возачи у Њемачкој већ плаћају заједно с горивом.

Али и ту би могло доћи до несугласица у Њемачкој. Наиме, неки власници једва да уопште плаћају порез на возила, јер је он повезан и с еколошким оптерећењем. Што возило мање загађује животну средину, то је порез мањи. Значи ли то да ће се власницима “дебелих” BMW-а и Мерцедеса онда износ вињете одбијати од пореза, а да ће власници малих хибридних или електричних аутомобила још морати да доплате да би се возили по аутопутевима?

А ако се пак неко “мудро” сети па њих изузме од обавезе вињете, хоће ли ће се онда изузети и власници хибридних аутомобила других земаља Европске уније? И ко ће онда гледати “под хаубу” сваког аутомобила, шта је тамо и да ли треба да има вињету?

Све у свему, коалициони споразум заправо још није прихваћен: њега треба да потврде и чланови њемачких социјалдемократа. Али чак и прије коначног формирања нове владе, чини се како су сами себи задали приличне главобоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана