Узалудно измјештање производње

Глас Српске
Узалудно измјештање производње

БЕЧ - Настојања политичара да ограниче слободу компанија приликом премјештања производње у цјеновно исплативије европске регионе осуђена су на неуспјех, рекао је члан Савјета гувернера Европске централне банке (ЕЦБ) Евалд Новотни.

Он је у разговору за британски дневник "Фајненшел тајмс", поводом недавног настојања француског предсједника Николаса Саркозија да принуди "Рено" да настави производњу модела "клио" у Француској, нагласио да ће се слична пракса, дугорочно гледано, показати као узалудна, пренијеле су агенције.

Новотни је појаснио да земље средње и источне Европе имају огромну конкурентску предност с обзиром на мање трошкове рада, што значи да ће у неким областима, гдје трошкови за плате представљају важан фактор, повећавати свој тржишни удио.
Упозорио је да ћемо ускоро бити свједоци сличних интервенција, чији је циљ да се забрани пребацивање производње на исток, као што је то покушала Француска у случају "Реноа". Додаје да ове интервенције неће бити дугог вијека, јер ће на крају превагнути економски аргументи.

Оживљавање западноевропских тржишта помаже привредама средње и источне Европе да брже него што се очекивало изађу из кризе, пише "Тајмс", истичући да неке земље сада могу значајно да профитирају због својих конкурентских предности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана