Уз вјештачку интелигенцију расте профит

Анита Јанковић Речевић
Уз вјештачку интелигенцију расте профит

ГРАДИШКА - Корист од употребе вјештачке интелигенције и роботике изузетно је опипљива у свијету привреде, јер готово да не постоји област у којој није примјењива, а на путу развоја домаће економије од велике користи може бити и предузећима у Српској, јер те иновације смањују трошкове производње повећавајући истовремено профит.

Истакли су то за “Глас” организатори и предавачи који ће сутра у Градишци привредницима, ИТ стручњацима, студентима и ђацима презентовати значај нових рјешења која у свијету имају растући тренд. Знање и искуство на “Дану вјештачке интелигенције и роботике” учесницима ће пренијети девет стручњака из области ИТ, а начелник Одјељења за развој и међународне пројекте у Градској управи Градишка Дарко Врховац наводи да је интересовање огромно те да ће предавање слушати више од 80 домаћих привредника.

- Када је ријеч о вјештачкој интелигенцији немамо бог зна какав искорак, али што се тиче роботике ту смо далеко бољи. Имамо значајан број инвеститора који уводе роботику или су већ увели у своје производне погоне. Организацијом овог скупа желимо да подстакнемо размјену знања, искустава и идеја те привредницима, банкарима, младим људима пружити прилику да се из прве руке упознају са најновијим достигнућима на пољу истраживања и иновација - рекао је Врховац.

Он је истакао да је догађај изузетно значајан за привреду Градишке.

- Циљ нам је да град ставимо у фокус глобалних трендова и брендирамо се у смјеру вјештачке интелигенције и роботике. Много радимо на томе, а један од примјера је и наша Техничка школа, гдје је кроз пилот-пројекат одобрено школовање прве генерације техничара роботике - нагласио је Врховац.

Предавач на једнодневном скупу Дејана Угреновић истиче за “Глас” да се област вјештачке интелигенције развија веома брзо, јер има значајну примјену у свим гранама индустрије, организационим пословима, образовању, здравству и слично.

- Вјештачка интелигенција се користи за побољшање и оптимизацију процеса рада. Један од главних циљева је смањење трошкова, али и проналазак начина за остваривање и раст профита. На скупу ће врхунски стручњаци представити привредницима и другим учесницима најновије трендове у области вјештачке интелигенције и роботике, њихове бенефите и потенцијале, а представићемо и примјере на којима смо радили у индустријским и научноистраживачким пројектима - рекла је Угреновићева.

У бањалучком предузећу “Дев студио” које се бави дигиталним интерактивним мултимедијалним системом у великој мјери се ослањају на роботику и вјештачку интелигенцију.

- По оснивању предузећа производили смо велике макете које су изгледале као 2Д и 3Д, биле су опремљене аудио и видео-технологијом, а тако нешто направити руком и класичним алатом практично је било немогуће. Требала ми је машина која може прецизно, компјутерски да се испрограмира и исијече облике који су изазовни за човјека. То што машина уради човјек не може. Да не причам о снази, коришћењу алата и слично, тако да сам из те потребе осмислио и створио машину која је радила квалитетније. У питању је била ЦНЦ глодалица - рекао је власник поменутог предузећа и иноватор Немања Вујанић, који ће на скупу одржати предавање о теми “Роботика у рукама предузетника”.

На догађају ће учествовати и његов деветогодишњи син Стефан Вујанић, који ће говорити о свијету програмирања кроз игру и иновације.

Догађај ће бити одржан сутра од 18 часова у Културном центру Градишка.

Паметни град

Дарко Врховац каже да Градишка реализује пројекат који ће ову локалну заједницу претворити у паметни град.

- Захваљујући пројекту вриједном 5,5 милиона КМ којим смо прешли на ЛЕД расвјету добили смо паметну платформу, односно мрежу на коју можемо пројектовати и паметни паркинг, водомјере, одвоз смећа на начин да камиони не улазе у улице гдје контејнери нису пуни. Платформа и расвјета је већ постављена и сада израђујемо стратегију “паметни град Градишка” да бисмо на ту инфраструктуру надоградили низ других елемената и добили једну цјелину - рекао је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана