Уз подстицаје лакше до савремене опреме

Данијела Бајић
Уз подстицаје лакше до савремене опреме

БАЊАЛУКА - Предузећа у Српској ове године могу да рачунају на 14,5 милиона КМ подстицаја за директна улагања, која ће, кажу привредници, у овим кризним временима и те­ како допринијети бољим условима за рад и повећати продуктивност, а самим тим и плате.

Поступак додјеле подстицаја, за које је Министарство привреде и предузетништва РС јуче расписало тридесетодневни позив, реализује се на основу пројекта привредног субјекта у вези са набавком савремених технологија и опреме, односно нове или кориштене опреме која није старија од осам година, те развој и иновацију.  

Како су истакли у ресорном министарству, средства су намијењена за суфинансирање дијела улагања пројеката привредних субјеката из области индустрије текстила, одјеће и обуће, индустријске прерада дрвета, металне и електро те индустрије гуме и пластике.

- На овај вид подршке могу да рачунају и фирме у области папирне и графичке индустрије, производње хемикалија и хемијских производа, производње основних фармацеутских производа и фармацеутских препарата, индустрије грађевинских производа, односно производње осталих производа од неметалних минерала - истакли су у министарству, напоменувши да привредни субјекти на јавни позив могу доставити само један пројекат.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је за “Глас Српске” да подстицаји за директна улагања, који су из године у годину све већи, чувају конкурентност у времену када се послодавци суочавају са великим проблемима, од недостатка радне снаге до поремећених ланаца снабдијевања, усљед раста цијене енергената.

- Због свега тога борићемо се и даље да та мјера опстане и буде покривена што већим износом - казао је Рачић, који очекује да ће се ове године на позив пријавити још већи број привредника, јер је досадашња пракса показала да је подјела средстава транспарентна и да сви који аплицирају углавном и добију подстицај.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је да ови подстицаји, између осталог, трасирају пут до квалитетнијих радних мјеста и већих плата.

- Да нема тих подстицаја, добар дио послодаваца, сигуран сам, не би инвестирао у предузеће. Само кроз такве пројекте можемо ићи у корак са развојем технологије и подићи продуктивност, а самим тим и плате радницима - рекао је Тривић.

Менаџер у предузећу “ЛИМ-БРА-МАРК”, које се бави машинском обрадом метала, Мирко Марковић казао је да је захваљујући овим подстицајима лани купио ласерски сјекач метала, који им много олакшава посао.

- Што се тиче ове године, још нисмо одлучили у шта ћемо уложити новац - рекао је Марковић.

Критеријуми

Како је наведено у позиву, привредни субјект може остварити максимално 100 бодова, а износ подстицаја по појединачном привредном субјекту утврђује се као производ до 40 одсто вриједности оправданих улагања и индивидуалног коефицијента подстицаја.

- Проценат вриједности оправданих улагања је једнак за све привредне субјекте који испуњавају услове за остваривање права на подстицај, а његов износ се утврђује према средствима подстицаја која су расположива за додјелу - наводи се у позиву. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана