Увознички лоби кочи пословање

Глас Српске
Увознички лоби кочи пословање

БAЊA ЛУКA - Недостатак новца, извозне баријере, нелојална конкуренција, увознички лоби, нестручност власника, највећи су проблеми малих и средњих предузећа у Републици Српској (РС).

Ово је Срни изјавио директор Aгенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић.

- Многи наши људи немају ни елементарна знања о управљању бизнисом. Код нас је обично власник предузећа и директор и менаyер и финансијски директор, и ако предузеће успјешно послује, оно веома брзо превазиђе капацитет и могућности власника. То је уобичајено у периоду транзиције, у којем се прелази из државног власништва у тржишно привређивање. Људи су се у државним предузећима бавили само једним послом - или само производњом или продајом и набавком, и то им је постала специјалност. Сада ти људи ускачу у приватно предузеће и мисле да могу и знају да воде бизнис, а бизнис има своје законитости - рекао је Марковић.

У тренутку кад предузеће превазиђе знање и могућности власника и директора, каже Марковић, он није у стању да "преломи" и запосли некога ко ће то боље да ради од њега.

Можда је то разлог што највећи број предузећа у РС углавном таворе, и још дуго неће достићи неке европске и свјетске стандарде. Колико је према тим критеријумима развијена РС, најбоље говори податак да је у нашим малим и средњим предузећима у просјеку запослено тек девет раденика по предузећу, што је много мање него у сличним предузећима у ЕУ. Осим тога, у РС на хиљаду становника регистровано је тек нешто више од 26 малих и средњих предузећа, а у ЕУ је тај број већи од 40.

О значају малих и средњих предузећа за РС, најбоље говори податак да се у тим колективима остварује више од 78 одсто прихода пословног сектора и више од 70 одсто прихода које РС добије од извоза производа и услуга. Мала и средња предузећа учествовала су са 75,4 одсто у укупно оствареној нето добити у пословном сектору у РС.

У Aгенцији за развој малих и средњих предузећа кажу да се у посљедње вријеме ствара повољнији амбијент за предузетништво. И поред тога, мало људи се одлучује да покрене свој приватни бизнис, јер је за то потребан значајан почетни капитал и наравно идеја.

- Проблем је што Инвестиционо-развојна банка РС средства пласира преко комерцијалних банака које су, из само њима познатих разлога, заинтересованим за те кредите поставили услове и процедуре које је готово немогуће испунити. Кад неки привредник дође у банку да потражи кредит, банкари ће учинити све да га убиједе да је исплатније да узму комерцијални него кредит из средстава ИРБ-а. У сваком случају, банке одобравају кредите само у случајевима гдје имају вишеструко осигурање да ће кредит уредно бити враћен како би њихов ризик био минималан. Дакле, одобравају углавном кредите за трговину и за некретнине - објаснио је Марковић и додао да се комерцијалним банкама не исплати да пласирају средства ИРБ-а, јер на њима имају мању зараду.

Повећање броја фирми

Према подацима Aгенције за развој малих и средњих предузећа с краја прошле године у РС регистрована су 13.433 мала и средња предузећа, што је за 1.227 предузећа или за 8,4 одсто више него у 2007. години. У тим предузећима, запослено је више од 53 процента од укупног броја запослених у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана