Увозна јаја гасе домаће фарме

Милијана Латиновић
Увозна јаја гасе домаће фарме

БАЊАЛУКА - Живинарство још преживљава талас поскупљења сировине за сточну храну, јер су поједине цијене порасле и до 100 одсто, а усљед разних поремећаја јаја из увоза затрпала су домаће тржиште, што додатно гуши производњу у Српској и БиХ.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић, нагласивши да ће многи живинари бити принуђени да изађу из овог посла, јер трпе велике губитке.

- Према нашим сазнањима и Србија биљежи велики вишак јаја, која се по дампинг цијенама увозе на наше тржиште, што оптерећује наше произвођаче, који, усудио бих се рећи, раде у никад тежим околностима - казао је Миличић.

Нове бриге, додао је, живинарима доносе и врели љетњи дани.

- Род кукуруза би због веома високих цијена и суше могао бити знатно слабији од очекиваног, а то ће значити останак изузетно високих цијена сточне хране - упозорио је Миличић и нагласио да ће с обзиром на сва та дешавања поскупљење јаја на домаћем тржишту бити неминовно.

Миличић, који је и директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара, које једино у БиХ има дозволу за пласман јаја за индустријску прераду у Европску унију истиче да је и тај посао привремено стопиран.

- Хрватска је притиснута ниским цијенама и понудама јаја из региона, тако да смо до неких милион јаја пласирали тамо и стали, јер су смијешне и безобразно ниске цијене које се тамо нуде - рекао је Миличић и додао да без обзира на то сваких шест мјесеци пролазе неопходну контролу да ли испуњавају услове за извоз.

Он је нагласио да је домаћим произвођачима и даље циљ да на европско тржиште пласирају конзумна јаја, али да на том плану још ништа није завршено.

- Остварили смо контакте са новом управом Канцеларије за ветеринарство БиХ и очекујем да ће преговори о добијању зеленог свјетла за извоз конзумних јаја и преговори с Бриселом бити настављени на јесен - казао је Миличић.

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила у јулу 2019. године, међутим због захтјевних процедура пласман није био могућ све до средине јануара прошле године.

Рок трајања

Предраг Миличић је рекао да је “Агрекс” своје пословање прилагодио условима на тржишту те су, да не би дошли у веће проблеме, смањили, капацитете и стопирали замјену јата.

- Рок трајања јаја је 28 дана, а ми ниједно старије од пет дана не шаљемо на тржиште - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана