Увозимо трговце, возаче, па чак и васпитаче

Маријана Миљић
Увозимо трговце, возаче, па чак и васпитаче

Бањалука - Страним држављанима и ове године ће бити издате стотине дозвола за рад у БиХ, а највише их се односи на сектор трговине и услужних дјелатности.

Савјет министара БиХ усвојио је годишњу квоту радних дозвола за странце, а планирано је да их буде запослено 608. На ФБиХ се односе 362 дозволе, 200 ће припасти странцима за рад у Српској, а 46 у Брчко дистрикту.

Највећи број радних дозвола, 120, биће издато странцима који се баве трговином на велико и мало, односно трговачким заступницима и посредницима, комерцијалистима и трговцима. На посао може рачунати и 115 странаца који се баве услужним дјелатностима као што су пратиоци путника, туристички водичи, стјуардесе, кондуктери, кувари националне кухиње, конобари, координатори, шефови пројеката, али и директори предузећа у овој области.

У прерађивачкој индустрији планирано је запошљавање 79 странаца, а међу њима су инжењери, месари, пекари, посластичари, произвођачи млијека и млијечних производа, прерађивачи воћа и дувана, али и дегустатори хране и пића. У хотелијерству је планирано запошљавање 48 страних радника, а у грађевинарству 40, почевши од инжењера до тесара, зидара, молера, варилаца и армирача.

Радне дозволе ће добити одређени број возача у међународном саобраћају и инжењера из те области, те ратара, воћара, шумара, узгајивача рибе и шкољки те минери. У плану је запошљавање и батлера, домара, његоватеља и СОС мајки.

Најмање радних дозвола, свега 25, планирано је за област образовања, али је предвиђено чак и запошљавање страних васпитача. У сектору информација и комуникација мјеста ће бити за ИТ техничаре и информатичаре. У области јавне управе и одбране планирано је запошљавање пет радника, а нека од тражених занимања су референти за социјалну заштиту и матичари.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да највећи дио кадра који БиХ планира да запосли у овој години из иностранства има у евиденцији ентитетских завода за запошљавање.

- Само у Теслићу на бироу има око 30 инжењера саобраћаја који траже посао, а иста је ситуација и са васпитачима. Горући проблем је што квалитетна радна снага одлази са домаћег тржишта, а лошија остаје. Све таленте покупише странци, а тако ће бити и са радницима. На домаћем тржишту већ недостаје инжењера обућарства, а иста ситуација је и у земљама у окружењу - навео је Шкребић апелујући на институције да поведу рачуна о тим негативним трендовима.

Савјет министара БиХ, поред издавања нових радних дозвола, сваке године и продужава већ издате дозволе за рад странцима. Ове године продужене су дозволе за више од 1.000 странаца који су посао добили ранијих година.

Планирано запошљавање странаца

* 362 - ФБиХ

* 200 - РС

* 46 - Брчко

Дјелатности у којима је планирано највеће запошљавање странаца

* 120 - трговина

* 115 - услужне дјелатности

* 79 - прерађивачка индустрија

* 48 - хотелијерство

* 40 - грађевинарство

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана