Увозили тепихе на лажне фактуре

Марина Чигоја
Увозили тепихе на лажне фактуре

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ открила је у царинској испостави Високо покушај царинске преваре приликом увоза већег број тепиха из Турске, а укупна вриједност покушаја утаје увозних дажбина износи 50.000 КМ.

Из УИО данас је саопштено да је предузеће из Зенице у току септембра прошле године у четири наврата увезло тепихе укупне површене 34.584 метара квадратних.

Приликом увоза у поступку увозног царињења ово предузеће пријавило је укупну вриједност робе у износу од 104.460 евра, на основу чега су обрачунате и плаћене законски предвиђене увозне дажбине. С обзиром на то да су у УИО посумњали у вјеродостојност фактуре која је пратила увоз робе, ову фактуру послали су на накнадну провјеру у Турску.

- Након што су нам доставили оригиналну фактуру која је била пријављена за извозно царињење из Турске у износу од 237.474 евра, утврђено је да је увозник, у циљу избјегавања плаћања увозних дажбина, фактурну вриједност робе умањио за чак 133.014 евра. Разлика између обрачунатих увозних дажбина и оних које су стварно морале бити обрачунате износи 50.000 КМ - наводи се у саопштењу УИО.

Додаје се да је УИО већ покренула поступак накнадне наплате увозних дажбина, те да ће против правног и одговорног лица пред надлежним судом у Зеници бити покренут прекршајни поступак.

- Сектор за спровођење и поштивање пореских и царинских законских прописа у УИО испитаће постојање и кривичне одговорности, а уколико одговорност буде утврђена, извјештај ће бити прослијеђен Тужилаштву БиХ - наглашава се у саопштењу.

Провјера

У УИО су истакли да су, због постојања основа сумње да велики број увозника прибавља и прилаже лажне, односно умањене фактурне вриједности робе приликом спровођења поступка увозног царињења, покренули процес накнадне провјере вјеродостојности фактура у многим случајевима.

- За све предмете гдје се провјерама утврди да су за увозно царињење робе прилагане лажне фактуре биће покренут поступак накнадне наплате увозних дажбина, као и прекршајни поступак пред надлежним судом, а о висини утврђених утајених увозних дажбина зависиће и евентуално покретање поступка за утврђивање кривичне одговорности - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана