Увоз уништава домаће произвођаче

Марина Чигоја
Увоз уништава домаће произвођаче

БAЊAЛУКA - Привреда Републике Српске и БиХ налази се у неравноправном положају у односу на окружење, јер сусједне земље од домаћих произвођача приликом извоза захтијевају разне европске сертификате и стандарде, које оне при увозу у БиХ не испуњавају.

Речено је то јуче на састанку министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренке Голић са руководством "Творнице опекарских производа" Бањалука.

Директор "Творнице опекарских производа" Момчило Савичић каже да се домаћи произвођачи на тржиштима Хрватске и Србије суочавају са бројним стандардима, а када они увозе у РС и БиХ сви ти стандарди се губе.

- Изложени смо нелојалној конкуренцији јер немамо уређено тржиште, посебно са становишта квалитета и дампинг цијена. То уништава домаћу производњу и због тога смо апсолутно неравноправни са другим привредама у окружењу - рекао је Савичић и нагласио да се на тржишту може опстати само подизањем квалитета производа.

Голићева је истакла да је руководство Творнице на састанку указало на проблеме које имају у пословању.

- Ти проблеми се првенствено односе на стандардизацију производа, с обзиром да у РС не постоје одредбе и институције које регулишу то питање, због чега произвођачи имају великих проблема при извозу својих производа. Обавезали смо се да се врло брзо законски ријеши питање стандарда и олакша пословање и извоз готових производа предузећима у овој области - казала је Голићева.

Она је истакла да је посебно задовољна чињеницом да ово предузеће редовно исплаћује све обавезе према запосленим радницима и да је просјечна нето плата око 780 КМ. Подсјетила је да је ова фабрика, која се бави експлоатацијом и производњом опекарских производа, основана 1974. године, док је 2004. приватизована и тренутно запошљава 80 радника.

Представници ресорног министарства посјетили су јуче и Фабрику бетонских производа "Бинис" у Залужанима код Бањалуке. Директор ове фабрике Борко Радинковић каже да они највише проблема имају због недостатка посла и прекомјерног увоза робе из иностранства.

- С друге стране, ми практично не можемо извозити јер је толико баријера у земљама у окружењу да је то немогуће - казао је Радинковић.

Инспекција

Голићева је истакла да су привредници указали и на обавезе Инспектората који би требало да контролише робу и сертификате који се увозе у РС.

- Истакли су и да је нашим законским прописима концесиона накнада за експлоатацију глине већа него што произвођачи могу да поднесу, те смо договорили да они, преко Привредне коморе РС, покрену иницијативу за измјену ових законских рјешења - казала је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана