Увоз у БиХ два пута већи од извоза

N.N.
Увоз у БиХ два пута већи од извоза

СAРAЈЕВО - У првих шест мјесеци ове године, БиХ имала је дефицит у робној размјени с иностранством од 4,6 милијарди КМ или 2,35 милијарди евра.

То је раст од чак 46 одсто у односу на исти период лани, када је спољнотрговински дефицит био 3,5 милијарди КМ.

У првом полугодишту 2008. године БиХ је извезла робу вриједну 1,71 милијарду евра, што је 17 одсто више у односу на исти период прошле године. Међутим, у истом је времену забиљежен знатно већи увоз, од чак 4,08 милијарди евра или 23,8 одсто више у односу на исто прошлогодишње раздобље.

- Раст спољнотрговинског дефицита посљедица је недостатка роба за извоз, јер индустрија БиХ још није ревитализована послије ратних разарања - рекао је за Пословни дневник потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Махир Хаyиахметовић.

Значајну ставку у увозу представљају машине и опрема, што је сматра Хаyиахметовић, охрабрујуће, јер се ради о увозу намијењеном развоју домаће производње.

Хаyиахметовић је нагласио да је раст спољнотрговинског дефицита проузрокован растом енергената на свјетском тржишту, прије свега нафте, нафтних деривата и плина, које БиХ у потпуности увози. На то БиХ сада не може утицати, али може на други фактор - велики увоз прехрамбених производа.

- Власти БиХ морају, да би се смањио дефицит стимулисати аграрну политику кроз новчане потицаје и повољне кредите, као што то чине сусједне земље - каже Хаyиахметовић.

Највећи увоз прехрамбених производа у БиХ је из Хрватске и Србије.

Док БиХ обилује минералним водама, истовремено је у првом полугодишту увезла вода у вриједности 130 милиона КМ.

Извоз

Највише робе извезено је у Хрватску у вриједности 568,5 милиона КМ. Од регионалних групација БиХ је највише робе извезла у ЕУ, и то у вриједности 1,9 милијарди КМ, што је 57 одсто укупно оствареног извоза, док је увоз из ЕУ износио 3,746 милијарди КМ. Од земаља ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ је Њемачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана