Увоз скоро дупло већи од извоза

Марина Чигоја
Увоз скоро дупло већи од извоза

Бањалука - Из Републике Српске у првих пет мјесеци ове године извезена је роба вриједна близу 966 милиона марака, док је увоз износио 1,76 милијарди КМ, показују подаци Завода за статистику РС.

Остварени извоз у овом периоду мањи је за 3,5 одсто, док је увоз већи за 6,1 одсто него у истом периоду прошле године.

Укупан обим робне размјене Републике Српске са иностранством у првих пет мјесеци ове године износио је 2,728 милијарди марака.

- Спољнотрговински дефицит износио је 796,747 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 54,8 одсто - показују подаци Завода.

Република Српска највише је извозила у Србију и то у вриједности од 155 милиона КМ, те у Италију, гдје је извезена роба вриједна 153 милиона КМ.

Највећа вриједност увоза од 428 милиона КМ остварена је у размјени са Русијом, док је из Србије увезена роба у вриједности 297 милиона КМ.

Негативни трендови настављају се и даље у области индустријске производње у Српској, па је тако производња у првих пет мјесеци ове године у поређењу са истим периодом прошле године мања за 3,9 одсто.

Индустријска производња остварена у мају ове године у односу на исти мјесец прошле мања је за 4,6 одсто. У односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години мања је за 5,6 одсто, док је у односу на претходни мјесец текуће године већа за 2,8 одсто.

- Посматрано по економској намјени индустријских производа забиљежен је пад производње енергије за 0,8 одсто, трајних производа за 1,8 одсто, нетрајних производа за осам одсто и интермедијарних производа за 8,2 одсто, док је производња капиталних производа већа за 3,1 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Робна размјена БиХ

Према подацима Aгенције за статистику, БиХ је у мају остварила укупан робни промет са иностранством у вриједности од око двије милијарде КМ, од чега се на извоз односи 706 милиона КМ или 35 одсто, а на увоз милијарду и 315 милиона КМ или 65 одсто. Покривеност увоза извозом износила је 53,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана