Увоз робе из CEFTA повећан на 40 одсто

Марина Чигоја
Увоз робе из CEFTA повећан на 40 одсто

БAЊA ЛУКA - Комисија за заштиту домаће производње, на основу прикупљених података, утврдила је да је домаћа производња угрожена прекомјерним увозом који је са дозвољених 25 повећан на 40 одсто, рекао је предсједник ове комисије Стојан Маринковић.

Он наглашава да се, према споразуму CEFTA, домаћа производња сматра угроженом ако је увоз из земаља чланица порастао у просјеку за више од 25 одсто.

- Највећи увоз забиљежен је из Македоније и износи 400 одсто. Увоз из земаља CEFTA споразума повећан је у просјеку за више од 40 одсто. Због тога је дозвољено увођење мјера заштите домаће производње - казао је Маринковић.

Истакао је да се тренутно ради на прикупљању података о посљедицама које је прекомјерни увоз имао по домаћу производњу.

- Задатак ентитетских привредних комора и Спољнотрговинске коморе БиХ јесте да те податке сумирају и доставе у коначном извјештају. Очекујемо да ће у току ове седмице бити одржан састанак Комисије са министром спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем, гдје ће бити предложене конкретне мјере и упућене ка Савјету министара БиХ - казао је Маринковић.

Додао је да је најевидентнији прекомјеран увоз меса и месних прерађевина сумњивог квалитета из Aргентине и Бразила, које у БиХ стижу преко Црне Горе и Македоније.

- Због тога је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ формирало посебну Комисију која је у овим земљама провјеравала наше сумње, а ових дана требало би да представе своје резултате - казао је Маринковић.

Пооштравањем контроле на државним границама и увођењем ванцаринских баријера у складу са споразумом CEFTA, каже Маринковић, донекле би се стало у крај прекомјерном увозу.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац каже да су произвођачи имали обећање да ће до 15. маја бити донесене мјере заштите домаће производње.

- Нажалост, оне још нису донесене и настављен је прекомјерни увоз који већ годинама гуши домаћу производњу. Морамо једном заувијек затворити ово тржиште за нелегалну робу и производе којима је истекао рок - казао је Усорац.

Интервенција

Владимир Усорац каже да захваљујући интервенцији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и откупу 8.000 свиња од домаћих произвођача није дошло до додатног погоршања ситуације у овој области, коју већ годинама гуши прекомјерни увоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана