Увоз робе дупло већи од извоза

Марина Чигоја
Увоз робе дупло већи од извоза

БAЊA ЛУКA - Иако имамо добре предуслове за развој прехрамбене индустрије, увоз ових производа у Српску и даље је дупло већи од извоза.

Предсједник Привредне коморе региона Бијељина Махајло Видић каже да су најзаступљенији прехрамбени извозни производи Републике Српске, чија укупна извозна вриједност у овој години износи око 46 милиона марака, месо, риба и млијеко.

- Вриједност увоза ових производа за десет мјесеци износила је 78 милиона марака. Чињеница да РС и даље има много већи увоз од извоза показује да домаћа привреда нема довољно добре механизме заштите своје производње - рекао је Видић.

Он сматра да је за већу конкурентност и поправљање увозно-извозног дебаланса потребно наставити са стимулисањем извоза.

- За ове намјене буџетом за сљедећу годину планирано је 15 милиона марака - казао је Видић и додао да је ове године за подстицање извоза РС имала на располагању десет милиона марака.

Видић је подсјетио да Привредна комора РС, с циљем промоције домаће производње, спроводи кампању "Наше је боље".

Извршни директор Удружења економиста SWOT Саша Грабовац каже да је наше тржиште преплављено иностраним прехрамбеним производима.

Разлози за то су, каже, и ратна дешавања која су успорила развој привреде, али и актуелни проблеми са заштитом домаће производње.

- Владе земаља у окружењу дају много веће субвенције својим извозницима, због чега су наши произвођачи у неравноправном положају. Поред тога, јако изражен проблем је и квалитет производа. Због непостојања сертификованих лабораторија, у којима би се контролом спријечио увоз прехрамбене робе које није одговарајућег квалитета, на нашем тржишту завршава све и свашта - казао је Грабовац.

Статистика

Према подацима Завода за статистику РС, обим спољнотрговинске размјене РС са иностранством за десет мјесеци ове године износио је 4,2 милијарде марака, од чега се на извоз односи 1,3 милијарде, а на увоз 2,9 милијарди марака. Спољнотрговински дефицит у том периоду је 1,562 милијарде марака, док је покривеност увоза извозом 46,6 одсто. У овом периоду извоз је смањен за 16,2 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз смањен за 15,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана