Увоз репроматеријала за текстилну индустрију кроји цијену готових производа: Јесењу колекцију “красиће” и поскупљење

Јелена Станић
Увоз репроматеријала за текстилну индустрију кроји цијену готових производа: Јесењу колекцију “красиће” и поскупљење

БАЊАЛУКА - Јесења колекција одјеће скоро је спремна за трговачке рафове у Српској, али ће купци ове године због скока набавних цијена репроматеријала за жељени комад текстила морати издвојити коју марку више.

Почетак ове године није био обећавајући за текстилце, али кажу да се ситуација колико толико стабилизовала те се надају најбољем.

Директор србачке фирме “Нинка” Горан Гаврановић казао је да је стање боље него лани, али да је неизвјесно колико ће то трајати.

- За разлику од прошле године ситуација се мало стабилизовала, али је цијена репроматеријала из увоза скочила, због чега су поскупјели и производи - казао је за “Глас Српске” Гаврановић.

Додао је да је продаја њихове робе скочила посљедњих мјесец дана.

- Претпостављамо да је долазак наших људи из иностранства потпомогао продају, али права ситуација ће се видјети тек на јесен. Сваки дан се ситуација мијења - истакао је Гаврановић додајући да се мијења и цијена готових производа због поскупљења репроматеријала.

Са проблемима који су пратили прољећну и љетну колекцију изборила се компанија “Сана Линеа” из Костајнице. Менаџер ове фирме Босиљка Дејановић рекла је да су задовољни пласманом робе из протекле колекције те да се нова приводи крају.

- Наше производе смо продавали у Србији и БиХ. Сада су снижења, крећемо са колекцијом јесен/зима, за коју је материјал набављен из Италије и Бугарске - рекла је Дејановићева.

Истакла је да су примијетили да су се грађани у току рестрикција због пандемије вируса корона окренули домаћим произвођачима.

- Иако је осјетно да су купци препознали квалитет домаћих производа, још није довољно. Посљедице од лани се још осјете, али морамо да наставимо даље - казала је Дејановићева.

Она је додала да се јављају нови проблеми, јер је куповна моћ грађана опала, али да су срећни, јер су упркос свему успјели да задрже раднике.

И у Модричи је стање боље, казао је директор финансија и администрације предузећа “Хертекс” Милан Вуковић.

- Задовољни смо јер се година ближи крају, а задовољни смо и финансијама упркос свим проблемима од лани и с почетка године - рекао је Вуковић. Ни у овој фирми, како је он казао, нису имали проблема са набавком материјала за јесењу колекцију, јер га набављају код домаћих добављача, док је ситуација другачија код оних који материјал набављају из иностранства.

- Очекујемо да ћемо до краја мјесеца робу пласирати на тржиште - истакао је он додајући да се цијене за сад неће знатно мијењати. Како је казао, компанија се шири на домаћем тржишту, што им је показатељ да су њихови производи нашли пут до купаца. Истакао је да настоје да одрже континуитет рада и квалитета.

Радници

Горан Гаврановић казао је да је још један проблем с којим се сусрећу у текстилној индустрији и цијена рада.

- У овој области су радници најмање плаћани, а ситуацију отежава и недостатак квалитетног кадра - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана