Увоз расте, извоз и производња падају

Марина Чигоја
Увоз расте, извоз и производња падају

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској за 11 мјесеци ове године мања је за 4,5 одсто у односу на исти период прошле године. У овом периоду дошло је и до смањења извоза за 4,8 одсто, док је увоз повећан за 2,5 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, у прерађивачкој индустрији је за 11 мјесеци ове године производња смањена за 4,5 одсто, у области вађења руда и камена за 3,2 одсто, док је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом смањена за 5,1 одсто.

У извјештају Завода наводи се да је индустријска производња остварена у новембру ове године у односу на претходни мјесец мања за 1,4 одсто.

- У новембру ове године у односу на исти мјесец прошле године производња је мања за 5,5 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години већа за 2,4 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Лоши показатељи настављени су и у спољнотрговинској размјени РС, па је тако за 11 мјесеци са иностранством остварила робну размјену у вриједности 6,46 милијарди КМ.

- Од тога се на извоз односило 2,24 милијарди КМ, а на увоз 4,22 КМ. Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 1,97 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 53,1 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Српска је у овом периоду највише робе извозила у Италију и то у вриједности од 390 милиона КМ, те у Србију, гдје је извезла робу вриједну 348 милиона КМ.

Највише робе увезено је из Русије и то у вриједности 1,16 милијарди КМ, док је из Србије остварена вриједност увоза од 712 милиона КМ. У структури увоза, али и извоза најзначајније мјесто заузимају минерална горива и мазива.

Професор Економског факултета у Источном Сарајеву Aлександар Стојановић је рекао да је основни разлог дефицита који РС има у спољнотрговинској размјени либерализација тржишта, за коју домаћи произвођачи нису били спремни.

- Ријеч је о отварању тржишта БиХ, прије свега о уговору о стабилизацији и придруживању, који је за сваку годину предвиђао укидање царина за поједине групе производа. Тај уговор већ истиче, а ми смо сада потпуно отворени и долазе нам конкурентнији и јефтинији производи са европског тржишта. Ту је и ЦЕФТA уговор који је често злоупотребљаван - нагласио је Станојевић.

Он је истакао да домаћа привреда није конкурентна великим страним компанијама и да је због тога дошло и до пада производње, као и до повећања увоза и смањења извоза.

- Ми нисмо искористили период који смо имали да повећамо конкурентност домаћег тржишта и зато имамо овакве показатеље - нагласио је Стојановић.

Тешка и 2013.

Aлександар Стојановић је истакао да ће и идућа година бити сигурно тешка.

- Финансијски ће сигурно бити тешка година и може се очекивати још једно смањење плата буџетских корисника. С друге стране, очекујем минималан раст БДП-а од један одсто, као и више дознака из иностранства - нагласио је Стојановић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана