Увоз прехрамбених производа све већи

Тања Шикањић
Увоз прехрамбених производа све већи

БAЊAЛУКA - Босна и Херцеговина је у прва четири мјесеца ове године увезла прехрамбених прерађевина у вриједности од скоро 430 милиона КМ, што је у односу на исти период 2010. године више за 9,3 одсто.

Наводи се то у извјештају Дирекције за економско планирање БиХ, гдје се додаје да прехрамбене прерађевине имају значајан удио у структури увоза у БиХ. У извјештају се не наводи којих је прехрамбених производа највише увезено.

- Покривеност увоза извозом у спољнотрговинској размјени с најзначајнијим партнерима је повећана - достигла је 69,1 одсто с ЦЕФТA и 66,6 одсто с ЕУ, а остварен је суфицит с Њемачком 102,8 одсто, Црном Гором 669,9 одсто и Шведском 111,8 одсто, као и неким мање значајним партнерима - Aлбанијом, Литванијом, Молдавија, Португалијом, Индијом, Сингапуром и другим.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић рекао је "Гласу Српске" да, с обзиром на то да су међу основним привредним ресурсима у БиХ пољопривреда и прехрамбена индустрија, раст увоза прехрамбених прерађевина, показује да се пољопривредни потенцијали у БиХ све мање користе.

- Раст увоза прехрамбених прерађевина у БиХ за скоро десет процената, упркос томе што постоје потенцијали за производњу прехрамбених производа у БиХ, показује да домаћа производња задовољава све мање потреба на домаћем тржишту - истакао је Видић.

Он додаје да, иако је истовремено повећан и извоз ових производа из БиХ, увоз у овој области би морао да се смањује, а не да се повећава.

- Осим тога, увоз нездравих прехрамбених производа, као што је недавно увоз кромпира из Египта, показује колико су домаћи прехрамбени производи сигурнији у односу на оне из увоза - истакао је Видић.

Он сматра да тржиште БиХ није довољно увезано у дијелу међуентитетске размјене и у дијелу снабдијевања великих трговачких центара прехрамбеном робом.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Владимир Усорац је истакао да је највећи проблем у томе што је тржиште БиХ отворено за увоз прехрамбених производа сумњивог квалитета.

Пољопривреда

Усорац је нагласио да је пољопривреда БиХ један од ресурса који може да запосли велики број радника, али да је због недовољних инвестиција, искоришћеност пољопривредних потенцијала и даље веома мала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана