Увоз појединих врста меса 15 пута већи од извоза: На менију говедина из Холандије и свињетина из Мађарске

Милијана Латиновић
Увоз појединих врста меса 15 пута већи од извоза: На менију говедина из Холандије и свињетина из Мађарске

БАЊАЛУКА - Увоз говеђег и свињског меса у БиХ за седам мјесеци ове године 15 пута је већи од извоза, а на домаћем менију предњачи месо из Холандије и Мађарске.

Потврђују то подаци Спољнотрговинске коморе БиХ према којима су од јануара до краја јуна на домаће тржиште стигле говедина и свињетина тешке 122 милиона марака. Говедина је на домаће трпезе стизала углавном из Холандије, Пољске и Италије, док је највише свињског меса у том периоду увезено из Мађарске и Њемачке. У истом периоду лани на домаће трпезе стигло је говеђе и свињско месо у вриједности од 144 милиона марака.

Домаће сточаре охрабрио је једино повратак на турско тржиште, што је значајно допринијело повећању овогодишњег пласмана говеђег и свињског меса, па је БиХ у иностранство извезла те врсте меса у вриједности од 8,6 милиона марака, од чега се на пласман у Турску односи чак 7,6 милиона КМ.

Највише говедине у овој години извезено је у Турску, Србију, Сјеверну Македонију и Уједињене Арапске Емирате. Осим тога, за седам мјесеци ове године БиХ је извезла и свјеже, расхлађено и смрзнуто свињско месо  у вриједности од око 587.000 марака и то на тржиште Сјеверне Македоније.

Подаци показују да је у истом периоду лани пласман говеђег и свињског меса био тежак свега 195.642 марке, а извожено је на тржишта Уједињених Арапских Емирата, Катара и Аустрије.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас Српске” да је свако тржиште значајно, па макар било и мало.

- Повратак на турско тржиште је бинго одигран за сточаре. Међутим, када узмемо у обзир енорман увоз, стање у сточарству је катастрофално. Почећемо пропадати не буде ли пласман ојачан и не будемо ли излазили на нова тржишта - рекао је Митровић. Он је додао да БиХ уопште не производи довољно меса за своје протребе и да много шта није уређено како треба.

- Мора се изнаћи начин да се помогне домаћим произвођачима да повећају производњу и имају сигуран пласман меса. Све друго довешће нас до пропасти - поручио је Митровић.

Коментаришући забрану увоза свјеже говедине коју је почетком седмице увела БиХ, Митровић каже да је потребно повести рачуна и о таквим мјерама, јер би оне могле довести до наглог скока цијена на домаћем тржишту.

БиХ је до даљег обуставила увоз свјежег меса, а у земљу се могу увести само замрзнуте пошиљке. Канцеларија за ветеринарство БиХ је навела да се рјешење за увоз говедине неће издавати због високог ризика, те да ће замрзнуто месо подлијегати детаљној провјери кроз ветеринарски информациони систем, нарочито провјери документације.

Интервентни откуп

Како би помогла домаћим сточарима да колико-толико ублаже посљедице пандемије вируса корона, Влада Српске је из средстава Компензационог фонда обезбиједила три милиона марака за интервентни откуп тржишних вишкова товних бикова и свиња. Предвиђен је откуп 6.000 бикова и 10.000 свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана