Увоз меса уништава домаћу производњу

Јелена Бјелица
Увоз меса уништава домаћу производњу

Бањалука - Увођење бесцаринских квота на месо уништило је домаћу производњу, због чега је неопходно да Савјет министара БиХ што прије донесе одлуку о поновном увођењу царина, истичу пољопривредни произвођачи у Српској.

Пољопривредници су поздравили одлуку Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да Савјету министара БиХ упути приједлог одлуке о укидању бесцаринских квота на месо за треће земље.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић је истакао да су бесцаринске квоте на месо додатно угрозиле домаћу производњу која је ионако у незавидном положају.

- Одавно већ тражимо да, уколико надлежни немају средстава за субвенције, укину те бесцаринске квоте, што би нам бар мало олакшало производњу. Апсурд је и био уводити бесцаринске квоте које не доприносе стварању бруто друштвеног производа и запошљавању - казао је Маљчић.

Истакао је да поред тога што не плаћају царине приликом увоза у БиХ, увозници добијају и субвенције из својих земаља.

- Због тога су они увезено месо продавали јефтиније око пола КМ по килограму него што је цијена домаћих производа. То је утицало на опредјељење купаца да купе јефтиније месо из увоза, док смо ми били у губицима, због чега су многи пољопривредници престали да узгајају стоку - нагласио је Маљчић.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац је истакао да бесцаринске квоте нису показале своју оправданост због чега је неопходно да се укину.

- Поновно увођење царина ће пунити и буyет РС, а тиме би била већа могућност да се помогне домаћа производња. Осим тога, код нас се увозило месо којем ниједна земља није дозволила увоз. Тамо гдје се не контролише може се свашта и продати, а такав случај је са нашим царинама. Нико не контролише квалитет увезеног меса - нагласио је Усорац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је истакао да поздрављају ову одлуку, али да она нема великог значаја за домаће пољопривредне произвођаче и да неће донијети никакве промјене у односу на тренутно стање.

- Треће земље нису оне које представљају проблем домаћој производњи, јер проблем прави прекомјеран увоз из земаља Европске уније и чланица CEFTA. Надлежни из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ су још раније постигли договор са ЕУ којим се произвођачима из Западне Европе дозвољава извоз меса у БиХ без икаквих царинских ограничења. Такође, због CEFTA принуђени смо да пристајемо на понижавајуће услове преговора са земљама из окружења, због чега је јасно да ова мјера подршке неће донијети никакве користи домаћим произвођачима меса који ће и даље водити мртву трку са нелојалном конкуренцијом - истакао је Маринковић.

Нагласио је да све док се буду рјешавала маргинална питања, као што је укидање бесцаринских квота на месо за треће земље, а стварни проблеми и пријетње буду игнорисали,  домаћи произвођачи  ће бити у позицији да страхују за своју производњу и егзистенцију.

Увоз

У БиХ је лани увезено 41.255 тона меса и јестивих клаоничких производа, чија је вриједност била 154 милиона марака.

- Највише се увозила говедина, јунетина и пилетина, и то из Хрватске, Србије, Македоније, Мађарске, Њемачке, Холандије, Словеније и Италије. Увоз меса током прошле године био је највећи у посљедње четири године. У односу на 2011, прошле године је увезено шест тона меса више - подаци су УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана