Увоз меса у БиХ вртоглаво расте

Танјуг
Увоз меса у БиХ вртоглаво расте

Бањалука - Увоз меса и месних прерађевина у Босну и Херцеговину повећан је око 18 одсто за 11 месеци ове године, у поређењу са истим периодом 2012.

Да је ријеч о вртоглавом расту, свједочи и информација да су у БиХ од јануара до новембра увезени производи животињског поријекла вредни 239,4 милиона КМ, што је за 36 милиона више него у истом раздобљу 2012, пишу бањалучке "Независне новине".

Међутим, пораст увоза меса изазива огорчење код фармера у БиХ јер, како истичу, на властитом терену губе тржишну утакмицу.

Увоз меса у комбинацији с лошим условима за пољопривредну производњу у БиХ, како тврде фармери, "стеже им омчу" око врата, додајући да сточари производе месо одличног квалитета, али да иза њих сада држава не стоји.

Портпарол Управе за инспекцијске послове Републике Српске, Душанка Макивић, каже да приликом увоза меса све неисправне пошиљке бивају враћене пошиљаоцу, или пак уништене.

Од почетка године до краја августа, анализом узорака прерађевина од меса код 18 пошиљки утврђено је да производи нису испуњавали прописане услове квалитета, а најчешћи разлози су непотпуна декларација и повећан садржај адитива, наглашава Макивић.

И док су у БиХ за 11 мјесеци увезени месо и месне прерађевине у вриједности од око 239,4 милиона марака, извоз је био знатно слабији и износио је само 53,6 милиона КМ.

Када је ријеч о спољнотрговинској размени, стање код живе стоке је још лошије.

Званични подаци показују да су у БиХ од јануара до новембра увезене живе животиње у вриједности од 71,7 милиона марака, а у истом периоду из ове земље извоз стоке износио је шест милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана