Увоз меса, текстила и горива без царина

Маријана Миљић
Увоз меса, текстила и горива без царина

БAЊAЛУКA - Дизел гориво, безоловни бензин 95, спаваћице, пиџаме, џепери, купаћи костими и други текстилни производи, као и овчије и козије месо, те одређене врсте поврћа из Европске уније од 1. јануара 2011. године у БиХ могу да се увозе без царина.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да се царине укидају и на увоз одређених предмета грађевинске и металне индустрије, те на спортске реквизите поријеклом из ЕУ.

- Царина ће од 1. јануара бити укинута на увоз овчијег и козијег меса, бијелог лука, шпината, целера и тикве, те за намазе и сиреве. Без царине ће се увозити и гуме за бицикле, аутомобиле, аутобусе и камионе - рекли су у Управи.

Наводе да су примјеном Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ ЕУ, од почетка 2009. године царине за око 90 одсто производа који се увозе из ЕУ потпуно укинуте.

Од почетка 2011. године царинске стопе ће бити смањене на четири одсто за безоловни моторни бензин са октанским бројем мањим од 95, као и за моторна уља.

- Царина на одређене текстилне производе биће смањена на три одсто од 1. јануара. На драгуљарске предмете и предмете златарства, као и на половна путничка моторна возила поријеклом из ЕУ, царине ће бити смањене на шест одсто - рекли су у Управи за индиректно опорезивање.

Царинске стопе биће мање и за одређене врсте млијечних производа, телеће и јунеће месо, поједине врсте поврћа и воћа, те за поједине џемове, мармеладе и сокове, те пржену кафу.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић рекао је да су и почетком 2010. године укинуте царине на велики број производа из Европске уније али да то није условило појефтињење тих производа на тржишту Републике Српске. Он истиче да се укидањем царина ствара шира и отворенија конкуренција на тржишту, али и смањују приходи у буџету.

Цијене

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да би смањење царине на увоз телећег и јунећег меса из Европске уније могло да доведе до обимнијег увоза ових производа у Српску.

- И претходних година ови производи су се увозили у великој мјери из ЕУ и није дошло до смањења њихове продајне цијене, тако да не вјерујем да ће се то десити у 2011. години - рекао је Усорац и додао да ће због свега овога највећу штету претрпјети домаћи пољопривредници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана