Увоз меса десет пута већи од извоза

Маријана Миљић
Увоз меса десет пута већи од извоза

Бањалука - За седам мјесеци ове године у БиХ је увезено месо вриједно око 80 милиона марака, а у истом периоду из БиХ је извезено меса за свега осам милиона КМ, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Када је у питању количина, у БиХ су за седам мјесеци увезене 22.093 тоне, док су у истом периоду из БиХ извезене 2.582 тоне меса и јестивих клаоничких производа.

- Највише су се увозиле говедина, јунетина и пилетина и то из Хрватске, Аустрије, Холандије, Њемачке, Словеније, Србије и Македоније - казали су у УИО БиХ.

Када је у питању извоз из БиХ, углавном је ријеч о месу перади, а највише се извозило у земље региона.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да се тренд повећања увоза меса наставља, те да то уништава домаћу производњу.

- Због превеликог увоза, смањује се и сточни фонд - казао је Маљчић и додао да нико у БиХ не чини ништа да заштити домаћу производњу.

Да би се зауставио огроман увоз меса, нагласио је он, требало би пооштрити контроле на граничним прелазима, као и унутрашњу контролу меса.

- Потребно је обавити и контролу меса на протеине, односно утврдити колико месо има анималних протеина, да би било увожено само оно које је стандардизовано за земље ЕУ - истакао је Маљчић и додао да се у БиХ увози четврта и пета категорија меса под другом и да томе треба што прије стати у крај.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац нагласио је да је вриједност увезеног меса у БиХ знатно већа, јер се често приликом увоза смањују количине и цијене меса које завршава у БиХ.

- Због тога треба контролисати квалитет меса и појачати контроле приликом увоза из других земаља у БиХ - казао је Усорац и додао да се у БиХ дешава да се месо увози по цијени од марку или двије, те додао да је то немогуће пропустити на границама.

Усорац је нагласио да илегалан увоз меса угрожава домаћу производњу са свих аспеката, али и здравље људи.

Управа за индиректно опорезивање БиХ спроводи акцију "Месо", у којој су службеници УИО открили неколико десетина фирми са подручја БиХ које су незаконито увозиле и продавале месо у БиХ.

Месо се најчешће увозило ради унутрашње обраде и поновног извоза ван БиХ, али је и продавано на територији БиХ, приликом чијег промета су утајене дажбине.

УИО БиХ, знајући за постојање великог броја привредника који у БиХ имају радње - меснице и обављају малопродају меса, а да многи од њих нису у систему ПДВ-а, затражила је и податке о пољопривредним подстицајима од ентитетских ресорних министарстава, као и са кантоналног нивоа.

Суша

Маљчић је нагласио да ће пољопривредници ове године имати велике губитке и због суше.

- Високе температуре уништиле су усјеве у најскупљој сјетвеној години. Осим тога, ниске су цијене пшенице, а биће и кукуруза, што ће дотући ратаре - казао је Маљчић.

Шверц

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да се, због шверца стоке из Србије преко Дрине, штета у буџетима БиХ и РС мјери у милионима марака.

- Прекодринског шверца стоке, као и неких ратарских култура, има и биће га сигурно и убудуће, само је питање у којем обиму. И даље је присутна појава да се стока пребацује ноћу преко Дрине, у чамцима, а исто јутро завршава и бива прва продата на пијацама у Семберији и Подрињу - рекао је Мирјанић новосадском "Дневнику" и напоменуо да је то питање у надлежности Државне граничне службе БиХ.

 

Увоз меса у БиХ од 2009. до 2012. године

Година

Количина

Вриједност

2012.

41.255 тона

154 милиона КМ

2011.

35.722 тоне

130 милиона КМ

2010.

34.284 тоне

110 милиона КМ

2009.

36.602 тоне

122 милиона КМ

 

Извоз меса из БиХ од 2009. до 2012. године

Година

Количина

Вриједност

2012.

5.486 тона

19 милиона КМ

2011.

5.039 тона

17 милиона КМ

2010.

3.942 тоне

13 милиона КМ

2009.

1.769 тона

9 милиона КМ


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана