Увоз из Кине склизнуо за 34 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Увоз из Кине склизнуо за 34 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Увоз робе из Кине у првих пет мјесеци ове године склизнуо је за око 34 милиона КМ у односу на исти период лани, а разлог је смањена потражња домаћих предузећа за репроматеријалом, будући да већина привредних погона у Српској током априла није радила због епидемије вируса корона.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, на домаће тржиште у периоду од јануара до 1. јуна из Кине је стигла роба вриједна 209,13 милиона марака, док су у истом периоду прошле године из најмногољудније земље свијета у БиХ увезени производи вриједни 243,18 милиона марака. Међу разним производима који су стизали из Кине највише је машинских и електричних машина, уређаја и опрема, чије је вриједност премашила 53,2 милиона марака.

За разлику од увоза, извоз домаћих производа у земљу Далеког истока у првих пет мјесеци ове године благо је повећан, а на листи производа које је БиХ пласирала у Кину предњаче дрво, производи од дрвета и дрвени угаљ. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, од јануара до краја маја БиХ је у Кину прошле године извезла робу вриједну 12,35 милиона марака, док је у истом периоду ове године на кинеско тржиште пласирана роба “тешка” 12,62 милиона КМ, од чега се 5,4 милиона КМ односи на дрво и производе од дрвета. Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да добар дио робе која стиже из Кине у БиХ служи као репроматеријал за даљу производњу, те да је до пада увоза дошло јер су домаћа предузећа радила смањеним капацитетом.

- Због епидемије вируса корона дошло је до значајног пада потражње за робом коју наша предузећа извозе у ЕУ и то је ланчано довело до смањења потражње за репроматеријалом из Кине. То је један од разлога пада спољнотрговинске размјене - казао је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да је у априлу већина предузећа била приморана да обустави рад, те да је и то један од разлога који је утицао на смањену потражњу за робом из Кине.

- Такође, на почетку године дио предузећа је имао проблема са набавком робе из Кине која се тада борила са вирусом. И то се дијелом одразило на пад размјене са Кином - казао је Тривић.

Истакао је да је мало предузећа која и сада раде у пуном капацитету.

- Ситуација се није стабилизовала јер је свјетска привреда, нарочито аутомобилска индустрија, од које зависи доста предузећа у Српској, претрпјела огромне губитке, тако да пад увоза робе из Кине можемо очекивати и у наредном периоду - рекао је Тривић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже да су посљедице епидемије кључни разлог за пад увоза.

- Тај пад је нешто већи код Кине у односу на друге спољнотрговинске партнере зато што је још у јануару и фебруару била отежана трговина робом, будући да су они прва земља коју је погодио вирус - казао је Васић.

Цијена

Перо Ћорић истиче да је Кина велики спољнотрговински партнер БиХ када је у питању набавка репроматеријала, а разлог је добрим дијелом ниска цијена.

- Кина има и много квалитетних производа и далеко је конкурентнија у односу на друге велике свјетске земље - казао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана