Увоз горива, меса и текстила без царина

Маријана Миљић
Увоз горива, меса и текстила без царина

БAЊAЛУКA - Дизел гориво, безоловни бензин 95, те одређени текстилни производи, месо и воће из Европске уније од 1. јануара 2011. године у БиХ увозиће се без царина.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ рекли су "Гласу Српске" да ће се без царине од идуће године увозити и одређени предмети грађевинске и металне индустрије, те спортски реквизити.

- Царина ће бити укинута и за увоз овчијег и козијег меса, бијелог лука, шпината, целера и тикве, те за намазе и сиреве. Без царине ће се увозити и гуме за бицикле, аутомобиле, аутобусе и камионе - рекао је портпарол Управе Ратко Ковачевић.

Он је истакао да су примјеном Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ ЕУ од почетка 2009. године царине за око 90 одсто производа који се увозе из ЕУ потпуно укинуте.

Ковачевић каже да ће од почетка идуће године царинске стопе бити смањене на четири одсто за безоловни моторни бензин са октанским бројем мањим од 95, као и за моторна уља.

- Царина на одређене текстилне производе биће смањена на три одсто од Нове године. На драгуљарске предмете и предмете златарства, као и на половна путничка моторна возила поријеклом из Европске уније царине ће бити смањене на шест одсто - рекао је Ковачевић.

Царинске стопе биће мање и за одређене млијечне производе, телеће и јунеће месо, поједине врсте поврћа и воћа, те за неке џемове, мармеладе и сокове, те пржену кафу.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић рекао је да ће позитиван ефекат укидања царина на производе из ЕУ бити њихово појефтињење.

- Укидање царина омогућиће и брже кретање робе, што је такође веома важно - казао је Видић.

Нагласио је да ће негативне ефекте укидања царина осјетити домаћи произвођачи, односно они ће морати да посвете већу пажњу конкурентности својих производа.

-        Ипак то ће им бити и шанса да се приближе стандардима производа из ЕУ - рекао је Видић.

Приходи

Михајло Видић каже да ће укидање царина на поједине производе смањити приходе од царина у Управи за индиректно опорезивање, због чега ће држава морати да тражи надокнаду тих прихода из других извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана