Увоз цвијећа седам пута већи од извоза

Тања Шикањић
Увоз цвијећа седам пута већи од извоза

БAЊAЛУКA - Производња и извоз цвијећа из БиХ и даље су неупоредиво мањи у односу на увезене количине, а за пет мјесеци ове године увезено је седам пута више цвијећа него што је извезено.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за пет мјесеци 2011. године у БиХ је увезено 5.933 тоне цвијећа, у вриједности око 8,7 милиона марака.

У истом периоду, БиХ је извезла 296 тона цвијећа, укупне вриједности око 1,2 милиона марака.

- Цвијеће се у БиХ највећим дијелом увозило из Холандије и Италије, а мањим дијелом из Мађарске, Хрватске, Србије и Њемачке - навели су у УИО БиХ.

У предузећу "Палома гранд" из Бањалуке, које се бави узгојем и продајом цвијећа на локалном тржишту, те извозом цвијећа у земље региона, истакли су да се на домаћим просторима веома мало узгаја цвијеће.

- За унапређење производње цвијећа недостаје новац и то је највећи проблем, тако да је веома тешко обезбиједити значајнију производњу овог украсног биља - наводе у "Палома гранду".

У овом предузећу додају да су прошле године остварили за неколико процената већи извоз цвијећа у односу на 2009. годину, када је потражња за том врстом биљака због утицаја кризе, знатно опала. Истичу да овај извоз није довољан, јер се извози у земље региона, али не и на друга инострана тржишта.

У Вртларији "Шарић" из Ливна, највећем извознику цвијећа из БиХ, истичу да су прошле године повећали извоз за око пет процената у односу на 2009. годину, када се свјетска криза највише одразила и на њихово пословање.

- У односу на приходе које остварују привредници који се баве овом дјелатношћу у другим земљама, у БиХ су ти приходи заиста симболични, јер се нико у толиком обиму не бави производњом цвијећа, коју отежава и изразито велик увоз из иностранства - каже власник Вртларије "Шарић" Aнте Шарић.

У прошлој години из БиХ је извезено 257 тона цвијећа, у вриједности од 186.000 КМ, док је за исти период у БиХ увезено чак 1.788 тона цвијећа, у вриједности од девет милиона КМ.

УВОЗ

Врсте количина вриједност

Резано цвијеће 818 тона 5,4 милиона КМ

Живо цвијеће 922 тоне 3,5 милиона КМ

Суво цвијеће 48 тона 15.000 КМ

ИЗВОЗ

Врсте количина вриједност

Резано цвијеће 18 тона 54.000 КМ

Живо цвијеће 239 тона 132.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана