Увоз цвијећа пет пута већи од извоза

Драгана Келеч
Увоз цвијећа пет пута већи од извоза

Бањалука - Производња и извоз цвијећа из БиХ сваке године далеко су мањи од увоза, а само у току ове године вриједност увезеног цвијећа била је чак пет пута већа од извезеног.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за седам мјесеци ове године увезено је 7.733 тоне цвијећа, живог дрвећа и других биљака, чија је вриједност износила 9,4 милиона марака.

У истом периоду БиХ је извезла 409 тона цвијећа, чија је вриједност била 1,8 милиона КМ.

- Цвијеће се највише увозило из Холандије, Италије и Хрватске, док се највише извозило у Црну Гору и Хрватску - рекао је начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање Ратко Ковачевић.

У Вртларији "Шарић" из Ливна, која је највећи извозник цвијећа из БиХ, истичу да је ове године била јако слаба производња цвијећа у односу на претходне.

- Ове године смо смањили производњу за чак 30 одсто, тако да ћемо доста мање и да извозимо на друга тржишта. На то су највише утицале лоше временске прилике, које су нам уништиле многе сорте - истакао је власник Вртларије "Шарић" Анте Шарић.

Он је нагласио да ће се на производњу и извоз цвијећа из БиХ негативно одразити и улазак Хрватске у Европску унију.

- Већина цвјећара са наших простора извози цвијеће у Хрватску, а када ова земља приступи ЕУ, дажбине ће бити знатно веће, тако да ће многи бити приморани да одустану од извоза, те да своју производњу усмјере искључиво ка домаћем тржишту - додао је Шарић.

У цвјећари "Палома гранд" у Бањалуци, која се бави искључиво увозом цвијећа, кажу да није лако опстати у овом послу.

- Наше радње су углавном снабдјевене цвијећем из Холандије, тако да ми немамо проблема када је у питању производња цвијећа, са којима се сусрећу домаћи произвођачи, који су због високих цијена репроматеријала осуђени на тешко пословање - истакли су у овој цвјећари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана