Увоз анулирао повећање извоза

Игор Пилиповић
Увоз анулирао повећање извоза

Бањалука - Спољнотрговинска размјена БиХ порасла је у првих девет мјесеци ове године за 3,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи период и достигла 19 милијарди марака, а готово идентичне стопе раста имали су и извоз и увоз.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, увоз је у прва три квартала износио 11,871 милијарду марака и на годишњем нивоу порастао је за 3,59 одсто. Извоз је истовремено вриједио 7,130 милијарди марака, што представља раст од 3,61 одсто. Већи обим трговине и идентична кретања у погледу раста извоза и увоза довели су до повећања спољнотрговинског дефицита за 3,55 одсто, на 4,740 милијарди марака.

- Овакве промјене резултирале су покривеношћу увоза извозом од 60,01 одсто, што је више за 0,02 одсто у односу на исти период прошле године. Позитивни ефекти повећања извоза нису допринијели смањењу спољнотрговинског дефицита усљед раста увоза - казала је стручни сарадник у Сектору за макроекономски систем при Спољнотрговинској комори БиХ Белма Хасић.

Убједљиво највећи трговински партнер БиХ је Европска унија са чијим чланицама је обављено 71,1 одсто укупне размјене. На тржиште ЕУ извезена је роба у вриједности од 5,160 милијарди марака, што је за 4,86 одсто више у односу на првих девет мјесеци прошле године. Увоз је, међутим, растао по готово двоструко већој стопи од 8,34 одсто и достигао 8,351 милијарду КМ.

- Покривеност увоза извозом са земљама ЕУ износи 61,8 одсто, а спољнотрговински дефицит 3,191 милијарду марака, што показује негативно кретање усљед повећаног увоза и недовољног повећања извоза - казала је Хасићева.

БиХ је забиљежила још већи дисбаланс у трговини са земљама обухваћеним споразумом о регионалној зони слободне трговине (ЦЕФТА). Увоз из овог блока је порастао 5,77 одсто, на 1,857 милијарди, док је извоз смањен 1,22 процента и износио је 1,073 милијарде марака.

- Највећи раст увоза од 10,98 одсто остварен је у области хемијско-фармацеутских производа, ђубрива, каучука, пластике и гума, док је извоз највише повећан у агроиндустријском сектору и раст је износио 14,72 одсто. Раст извоза у агроиндустријском сектору се може оцијенити позитивним с обзиром на турбулентне догађаје који су успоравали извоз у Русију и Турску - рекла је Хасићева.

Сектор минералних горива имао је највећи пад и увоза и извоза усљед нижих цијена нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана