Увоз алкохола десет пута већи од извоза

Маријана Миљић
Увоз алкохола десет пута већи од извоза

БАЊАЛУКА - БиХ је у прошлој години увезла више од 151.000 тона алкохола у вриједности од 180 милиона марака, док је у истом периоду извезла 11.000 тона алкохолних пића у вриједности од око 18 милиона марака.

У 2010. години увезено је 98.582 тоне разних алкохолних пића укупне вриједности 116,7 милиона КМ.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је у 2011. години увезено 137.944 тоне пива у вриједности од 136,2 милиона КМ.

- Када су у питању остала ферментисана пића, попут пива са окусом лимуна и јабуке, у 2011. години у БиХ је увезено 4.852 тоне овог пића, чија је вриједност износила седам милиона КМ - казао је Ковачевић и додао да је лани увезено 7.496 тона вина у вриједности од 27 милиона КМ.

Према његовим ријечима, у БиХ су се увозила и жестока алкохолна пића, и то 3.978 тона, која су коштала око 20 милиона марака.

Када је у питању извоз алкохола из БиХ, лани је извезено 7.103 тоне пива у вриједности од 4,5 милиона КМ, те 3.157 тона вина које је коштало 5,6 милиона КМ.

- Из БиХ је извезено 1.164 тоне жестоких алкохолних пића у вриједности од осам милиона КМ - рекао је Ковачевић и додао да је највише алкохола извезено у земље региона, те у Њемачку, Швајцарску и Италију.

Када је у питању увоз, у БиХ је највише алкохолних пића увезено из Хрватске, Македоније, Србије, Италије, Словеније, Шпаније, те Холандије, Мађарске и Данске.

Свјетска здравствена организација почетком 2011. године спровела је истраживање које је показало да су становници БиХ на првом мјесту у конзумирању алкохола, јер годишње у просјеку попију 56 литара чистог алкохола, а највише ракије.

У Покрету потрошача РС казали су да становници у вријеме економске кризе штеде и на храни, али да за алкохол увијек имају.

- Увијек се нађе новца за изласке и испијање алкохола, док с друге стране једва састављају крај са крајем. То потврђују и подаци да промет у угоститељским објектима из године у годину расте - казао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Произвођачи пива у БиХ више пута позивали су власт да ограничи увоз алкохола и пива, јер им ствара нелојалну конкуренцију.

Акцизе

Ковачевић је нагласио да се, у складу са Законом о акцизама у БиХ, на алкохол и алкохолна пића плаћа акциза или посебан порез.

- Акциза се плаћа по литру, и то за пиво у износу 0,2 КМ, док за вино акциза износи 0,25 КМ - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана