Увоз алкохола десет пута већи од извоза

Никола Лугић
Увоз алкохола десет пута већи од извоза

БAЊAЛУКA - У БиХ је прошле године увезено десет пута више алкохола него што је извезено, а вриједност увоза већа је за 164 милиона марака од извоза.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у 2010. години у БиХ је укупно увезено више од 145 милиона килограма разних алкохолних пића укупне вриједности 180,6 милиона марака, док је извезено око 11,8 милиона килограма алкохола, вриједног 16,7 милиона марака.

- У овом периоду највише је увезено пива, и то у вриједности од око 130 милиона марака - рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање Ратко Ковачевић.

Додао је да се пиво највише увозило из Хрватске, Србије и Македоније, а извозило у Хрватску, Србију, Словенију и Aустрију.

Према његовим ријечима, у БиХ је прошле године увезено више од девет милиона килограма разних вина.

- Вриједност увезених вина је 30 милиона марака, док је извезено шест милиона марака ових пића, - нагласио је Ковачевић.

Додао је да је у току 2010. године у БиХ увезено жестоких алкохолних пића у вриједности од 19,5 милиона марака.

- Ова пића највише су се увозила из Хрватске, Србије, Словеније, Грчке и Велике Британије, а из БиХ је извезено природне ракије у вриједности 5,6 милиона КМ - казао је Ковачевић.

Према подацима УИО БиХ, само код етил алкохола забиљежен је већи извоз у односу на увезене количине, а разлика износи нешто више од 90.000 марака.

Шеф Одсјека за безбједност производње у Aгенцији за безбједност хране БиХ Драган Брењо каже да би се заштитом и брендирањем ракије створили боље услови за пласирање овог домаћег производа на инострано тржиште.

- Европска унија је прије двије године донијела правила о заштити алкохолних пића, а ми ћемо ове године ускладити наше законе са европским законодавством. Послије овога, произвођачи ракије на традиционалној основи треба да се удруже и да праве стандардизовану ракију те да је заштите као такву - истакао је Брењо.

Захтјев за заштиту ракије као домаћег производа лани је затражило више општина из БиХ.

Порез

Ратко Ковачевић каже да је у току 2010. године на алкохол, алкохолна пића, вино и пиво наплаћено укупно 66 милиона марака посебног пореза или акцизе.

- У складу са Законом о акцизама у БиХ, на алкохол и алкохолна пића плаћа се акциза или посебан порез. Aкциза се плаћа по литру, и то за пиво 0,20 марака, вино 0,25, алкохол 15,00, алкохолна пића 15,00 и воћну природну ракију 8,00 марака - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана