Увођење мјера тражи интервенцију ЕУ

Глас Српске
Увођење мјера тражи интервенцију ЕУ

СAРAЈЕВО - Увођењем реципрочних мјера Косова према БиХ због непризнавања косовских царинских печата био би прекршен Споразум о слободној трговини земаља централне Европе (CEFTA), тако да би БиХ могла тај поступак пријавити Секретаријату CEFTA, а оправдано би било очекивати и интервенцију ЕУ, изјавио је пројект менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран, пренијеле су агенције.

- Aко Косово ускрати БиХ бесцарински извоз, дошло би до поскупљења производа из БиХ на косовском тржишту, а поједини производи не би били конкурентни истим производима из других земаља, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић.
Он је нагласио да се ради о проблему који са аспекта БиХ, осим техничке, има и политичку димензију.

Гавран је појаснио да је CEFTA закључена уз подршку ЕУ и комплементаран је Споразуму о стабилизацији и придруживању, а БиХ би за сваку евентуално узроковану штету имала оправдан основ за тражење накнаде и одштете јер би такав потез био апсолутно неутемељен.

Замјеник косовског премијера Мимозе Кусари-Љиља изјавила је раније да ће Косово увести реципрочне мјере БиХ због непризнавања косовских царинских печата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана