Увезују се тржишта капитала у региону

Марина Чигоја
Увезују се тржишта капитала у региону

БAЊA ЛУКA - Повезивањем тржишта капитала са тржиштима у региону Република Српска ће имати олакшан прилив капитала, док ће домаћим инвеститорима бити поједностављено инвестирање на тржишта капитала других земаља.

Рекао је то јуче у Бањој Луци директор Бањалучке берзе Милан Божић на семинару који се одржава од 21. до 24 септембра у оквиру заједничког пројекта "Икс-нет", који су организовале Бањалучка и Aтинска берза. Семинар је дио пројекта чији је циљ да се повежу тржишта капитала у региону.

- Пројекат проводи Aтинска берза у сарадњи са берзама у Бањој Луци, Београду, Скопљу, Кипру, Египту и Јордану, а посвећен је едукацији брокера и менаџера у РС. Укупна вриједност пројекта који финансирају грчка Влада и Aтинска берза износи око три милиона евра - казао је Божић.

У оквиру пројекта планирано је да десет брокерских кућа из Српске посјети Грчку, а с циљем повезивања брокера из региона. Божић је додао да ће ови контакти касније бити искоришћени за креирање заједничке трговачке платформе, која ће омогућити једноставнију комуникацију и инвестирање.

Говорећи о тренутном стању на тржишту капитала РС, Божић је истакао да је у посљедње вријеме примјетан благи раст индекса "што може ићи у прилог тези да је најгори дио кризе већ прошао" и да у будућности треба очекивати постепен повратак инвеститора и раст повјерења у домаће тржиште капитала.

- Опоравак на мањим тржиштима капитала увијек је спорији него на већим, али треба нагласити да је Бањалучка берза изгубила знатно мање на вриједности акција него земље у окружењу, па чак и неке развијене земље - казао је Божић.

Представник Aтинске берзе Радамантис Цоцос истакао је да је циљ семинара да се створи тржиште на којем ће улагачи из региона имати приступ берзама и да је, у том смислу, Бањалучка берза један од најбољих сарадника у овој кооперацији.

- Идеја стварања великог регионалног тржишта значи омогућавање приступа међународним инвестицијама. Ти улагачи имају одређене захтјеве у погледу начина функционисања тржишта и овим семинаром желимо да пренесемо властита искуства Бањалучкој берзи - казао је Цоцос и додао да  рецесија није заобишла ни грчку берзу.

Продаја

Милан Божић је нагласио да није било никаквих преговора о продаји Бањалучке берзе, иако је тачно да постоји одређени интерес за њену куповину. Он је додао да ће коначну одлуку о продаји, ако до тога дође, донијети искључиво акционари берзе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана