Уукупан обим размјене Српске са свјетом од 1,36 милијарди долара

Срна
Уукупан обим размјене Српске са свјетом од 1,36 милијарди долара

Бањалука - Република Српска је за прва четири мјесеца ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 1,36 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 72 одсто, подаци су Републичког завода за статистику Републике Српске.

Вриједност оствареног извоза за прва четири мјесеца је 570,53 милиона долара и већа је за 16,5 одсто него у истом периоду прошле године.

У прва четири мјесеца ове године вриједност увоза била је нешто виша од 792 милиона долара и већа је за 4,7 одсто него у истом прошлогодишњем периоду.

Српска је за прва четири мјесеца ове године највише роба у вриједности од 92,5 милиона долара извезла у Италију, затим у Хрватску, гдје је вриједност извоза износио скоро 77 милиона долара, а вриједност извоза у Србију била је 62,5 милиона долара.

У исто вријеме из Србије је увезено роба у вриједности од око 135 милиона долара, из Италије 94,8 милиона долара, а увоз из Русије износио је више од 92 милиона долара.

У земље ЕУ Српска је за прва четири мјесеца ове године извезла роба у вриједности од 421,15 милиона долара или више за 13,1 одсто него у исто вријеме прошле године.

Из земаља ЕУ остварена је вриједност увоза у прва четири мјесеца од 409,5 милиона долара или више за 6,6 одсто него у истом периоду прошле године.

Аналитичар тржишта Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је остварење већег обима спољнотрговинске размјене Српске са иностранством посљедица повећања тражње у земљама ЕУ, да Српска остварује скоро 80 одсто увоза и извоза, и гдје, гледајући у цјелини ту групацију земаља, има суфицит у пословању.

Према њеним ријечима, за прва четири мјесеца ове године зато је већи проценат покривености увоза извозом, који има тенеденцију раста и то због већег процентуалног раста извозне компоненте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана