Утврђени привремени коефицијенти за расподјелу прихода

Срна
Утврђени привремени коефицијенти за расподјелу прихода

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ утврдио је привремене коефицијенте за расподјелу прихода, који за први квартал ове године износе 63,46 одсто за Федерацију БиХ, 32,99 одсто за Републику Српску и за Брчко дистрикт 3,55 одсто.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да би, уколико би ови коефицијенти за расподјелу средстава са Јединственог рачуна остали на годишњем нивоу, то би за Републику Српску значило повећање од 14,5 милиона КМ.

„Коефицијенте смо усагласили на основу крајње потрошње коју смо имали у посљедња три мјесеца прошле године. И даље стојимо на становишту да модел подјеле прихода по привременим коефицијентима није добар и да требамо направити предвидивији и сигурнији систем расподјеле индиректних пореза“, рекао је Тегелтија новинарима након сједнице Управног одбора УИО.

Према његовим ријечима, тешко је са сигурношћу рећи како ће се кретати приходи од индиректних пореза у овој години, али све процјене говоре да се може очекивати раст бруто друштвеног производа, што би за посљедицу требало да има и раст индиректних пореза.

Управни одбор УИО усвојио је данас и одговор у вези са Приједлогом измјена и допуна Закона о акцизама БиХ који се односи на пиво, а биће упућен Комисији за спољну и трговинску политику, царине и саобраћај Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Измјене и допуне Закона о акцизама БиХ у парламентарну процедуру упутио је Савјет министара БиХ на приједлог Управног одбора УИО, а суштина измјена односи се на акцизну политику у области производње пива. /крај/см

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана