Утврђена царинска тарифа за наредну годину

СРНА
Утврђена царинска тарифа за наредну годину

Сарајево - Управни одбор /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ дао је данас позитивно мишљење на Одлуку о утврђивању царинске тарифе за 2014. годину.

На основу захтјева Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, УО оцијенио је да је ова одлука у складу са релевантним одредбама домаћег законодавства и међународним уговорима које је потписала БиХ, саопштено је из УИО.

"С обзиром на постојеће рокове, ова одлука упућује се у даљу процедуру усвајања Савјету министара БиХ, а у односу на претходну одлуку извршене су одређене корекције које се односе на уговор ЦЕФТА због уласка Хрватске у ЕУ", истиче се у саопштењу.

УО УИО усвојио је и одлуку о висини стопе компензаторске камате за првих шест мјесеци 2014. године која износи 12 одсто, а примјењиваће се од 1. јануара 2014. године.

Компензаторска камата односи се на одређене царинске поступке, међу којима је привремени увоз, а зарачунава се у царинским дуговањима и редовно се доноси у одређеним временским интервалима.

УО дао је одобрење за предузимање активности како би УИО приступила програму Европске комисије под називом "Фискалис 2020", чиме би се значајно унаприједио рад Управе и побољшала ефикасност у борби против пореских утаја, те успоставио функционалнији порески систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана