Утврђен приједлог буџета Федерације Бих за наредну годину

Aгенције
Утврђен приједлог буџета Федерације Бих за наредну годину

Сарајево - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је, нако што је Парламент ФБиХ усвојио понуђене нацрте, утврдила и у парламентарну процедуру упутила на усвајање приједлоге буџета за 2014. годину у износу од 2.357.715.456 КМ и закона о његовом извршењу.

Генералани секретаријат Владе ФБиХ задужен је да припреми писмо које ће бити послато у оба дома Парламента ФБиХ, у којем ће бити указано на обавезу да, према динамици утврђеној са Међународним монетарним фондом, буџет за 2014. и закон о његову извршењу буду усвојени најдаље до 9. децембра, саопштено је из федералне Владе.

Влада ФБиХ изразила је спремност да образлаже ове документе у Парламенту ФБиХ од 2. до 9. децембра, не искључујући и дане викенда.

Према данас утврђеном Приједлогу, буџет за идућу годину износи 2.357.715.456 КМ, чиме је за 143,5 милиона КМ или 6,5 одсто већи од овогодишњег.

Расходовна страна буџета ФБиХ за 2014. годину одраз је стриктног провођења мјера рестриктивне јавне потрошње, као једног од приоритета економске политике, не само у идућој, већ и у годинама које слиједе.

Циљ федералне Владе је обезбјеђивање макроекономске, побољшање фискалне стабилности, транспарентности и повећање одговорности, уз обезбјеђивање стабилности финансијског сектора, реструктурисање јавне потрошње и очување социјалне стабилности и социјалне правде.

Тежи се очувању тржишта рада и повећању запослености кроз покретање јавних радова, те реформи јавне управе.

У Приједлог буџета уграђен је и приједлог Парламентарне комисије Представничког и Дома народа Парламента ФБиХ одговорног за ревизију да средства за репрезентацију, накнаде за службена путовања, за рад у комисијама и за уговоре о дјелу у 2014. години буду умањена за 20 одсто у односу на буџет из 2012. године, за она тијела која су добила негативно ревизорско мишљење.

На оносву ревизорског извјештаја, то се односи на федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, Министарство за питања бораца и инвалида рата, Министарство правде, Министарство рада и социјалне политике и Федералну управу Цивилне заштите, а укупно умањење средстава за ових пет институција износи 362.000 КМ.

Ове године је први пут у планирању буџета, а полазећи од дефинисаних политика федералне Владе, да је планирано 1,4 милиона КМ за институције науке и културе од значаја за БиХ.

Приједлог закона о извршењу буџета ФБиХ за 2014. годину дефинише приоритете: отплате камата, спољног и унутрашњег дуга, трансфери за борачке инвалиднине и друга давања, нератне и инвалиднине за цивилне жртве рата, плате и накнаде запослених, трансфер за пољопривреду и развојни пројекти, трансфер за расељена и избјегла лица.

Међу приоритетима у федералном буџету за наредну годину су и текући трансфери кантонима и нижим нивоима власти, јавним подузећима и капиталне инвестиције.

Федерална Влада данас је, између осталог, дала сагласност на приједлоге финансијских планова ванбуџетских фондова за 2014. годину.

Влада ФБиХ данас је разматрала и прихватила Програм рада за идућу годину који се темељи на Програму рада Владе ФБиХ за мандантни период од 2011. до 2014. године.

Планом рада за 2014. годину дефинисани су стратешки циљеви, програми и активности које ће проводити свако федерално министарство.

Стратешки циљеви и програми које ће федерална Влада предузети односе се на даље усуглашавање домаћег са законодавством ЕУ, очување макроекономске стабилности и јачање буџетске одговорности, економске реформе, изградњу и реконструкцију транспортне, енергетске инфраструктуре, наставак реформи правосуђа и државне управе, здравства и социјалног сектора, борбу против корупције и организованог криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана