Утањила производња шумских сортимената: Кише и пад потражње узели данак

Јана Кезић
Утањила производња шумских сортимената: Кише и пад потражње узели данак

БАЊАЛУКА - Производња шумских сортимената у Српској у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период лани мања је за 12,4 одсто, а продаја за 17,6 одсто, а према оцјени стручњака, таквом резултату највише су допринијели лоши временски услови, пад потражње на европском тржишту, али и сукоб у Украјини.

Према подацима Републичког завода за статистику, за шест мјесеци ове године произведена су 160.279 метара кубних шумских сортимената, док је у истом периоду лани на лагерима било 35.507 кубика више. Подаци показују да се од укупне масе произведених сортимената на четинаре односи 81.840 метара кубних, а на сортименте лишћара 78.439 кубика. Од јануара до јуна ове године продато је 162.919 кубика шумских сортимената, док је у истом периоду лани продато 203.865 метара кубних.

- Производња шумских сортимената у јуну ове у односу на јун прошле године је мања за 18,1 одсто, а продаја шумских сортимената је мања за 20,1 одсто – подаци су Завода за статистику.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало за “Глас Српске” каже да је у Европи значајно пала потражња за производима прераде дрвета, посебно намјештаја.

- То се десило, вјероватно, због кризе и сукоба у Украјини, а најзначајније је пала у Њемачкој. У протеклим кризама имала је мали пад потражње од око 10 одсто, а сада је он од око 40 одсто - рекао је Партало, који је и директор бањалучке фирме “Дрвопродекс”.

Додао је да је један од главних разлога мање продаје пад цијене транспорта ове врсте робе из Кине.

- Цијена превоза контејнером је са 13.000 пала на испод 1.000 долара. Њихова роба је доста испод наших цијена, па у значајном дијелу сортимената она додатно угрожава нашу продају са ових простора - рекао је Партало. То што су “Шуме Српске” још додатно смањиле производњу, како каже, десило се због лоших временских услова, јер је пет мјесеци падала киша, а не због самог проблема са радном снагом. Додао је да су значајно пале и цијене намјештаја.

Некадашњи секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник, који је упућен у ову тему, каже да се шумска газдинства и даље налазе у проблемима, да нису у могућности да извршавају планиране задатке у потпуности.

- И прошле године је планирана производња подбацила за неких седам процената. Од такве производње још имамо мањи проценат остварења, што значи да све фазе у производњи, када је у питању сјеча и привлачење, нису на висини зато што имају проблеме и стално их понављају - рекао је Шиник. Додао је да имају проблем са извођачима радова, са динамиком уговарања послова, радницима и дотрајалом механизацијом, али и временским неприликама, јер је било доста кишовитих мјесеци.

- Они то правдају углавном временским неприликама, али су у шумским газдинствима свјесни чињенице да се нешто мора  озбиљно урадити у смислу боље организације - рекао је Шиник. Додао је да томе свему доприноси слабија тражња на тржишту ЕУ, као најважнијем спољнотрговинском партнеру.

Шиник

Лазо Шиник каже да се негативан утицај сукоба у Украјини рефлектује на најважнија тржишта, а посебно она ЕУ.

- Ту предњачи Њемачка, а осим ње ту су Италија, Хрватска и друге земље - рекао је Шиник.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана