Усвојене мјере штедње, нереди на улицама

Глас Српске
Усвојене мјере штедње, нереди на улицама

AТИНA - Грчки парламент гласао је јуче за усвајање нових, оштријих мјера штедње које треба да спријече банкрот државе, док су, готово истовремено, незадовољни демонстранти у центру Aтине разлупали зграду Министарства финансија, пренијеле су агенције.

Влада премијера Јоргоса Папандреуа добила је подршку већине посланика у парламенту од 300 мјеста, за увођење нових мјера с циљем уштеде 28,4 милијарде евра до 2015. године и добијања новог пакета финансијске помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда.
Док су грчки посланици гласали о "Оквиру средњорочне фискалне стратегије од 2012. до 2015", на крају узавреле тродневне дебате, протестанти са моткама и шипкама у рукама, разбили су прозоре на улазу у Министарство финансија и на горњим спратовима зграде на централном тргу Синтагма.

Полиција је потиснула демонстранте сузавцем и гуменим мецима и растјерала их у околне улице, а повријеђено је троје демонстраната.
Протестна окупљања у Aтини и обустављање рада јавних служби одвијало се у склопу дводневног штрајка који у уторак паралисао живот у Грчкој.

На протестима у уторак окупило се око 20.000 демонстраната, а у сукобима демонстраната са полицијом испред зграде парламента, повријеђено је 46 људи, 37 полицајаца и девет демонстраната, а најмање 14 особа је приведено.

Грчки посланици ће данас гласати о закону о примјени планираног фискалног програма.

Штрајк

Јавне службе и јавни саобраћај, болнице, банке, медији ни јуче нису радили, па је Грчка била потпуно паралисана. Штарајковала је и Грчка царинска служба, па је прелаз Евзони, између Грчке и Македоније, и даље био затворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана