Усвојен програма рада Савјет министара БиХ за ову годину

СРНА
Усвојен програма рада Савјет министара БиХ за ову годину

Сарајево - Савјет министара БиХ усвојио је данас програм рада за ову годину, којим је планирано разматрање и усвајање више од 640 програмских задатака – закона, подзаконских аката, међународних уговора и споразума, материјала из области ЕУ, стратегија, програма и акционих планова, политика, анализа и других аката.

Из Савјета министара саопштено је да је у процесу европских интеграција, који ће заједно с активностима усмјереним ка евроатлантским интеграцијама бити приоритет свих приоритета у раду, предвиђено усвајање 65 докумената.

У фокусу рада Савјета министара биће наставак економских реформи и обезбјеђење компатибилности домаће економије с европским економским простором, наставак реформе јавне управе, унапређење безбједности грађана и имовине, интензивирање регионалне и сарадње с међународним институцијама, као и завршетак преговора за приступање БиХ Свјетској трговинској организацији.

Међу планираним су и закони о државној имовини, спољним пословима, царинској политици, ваздухопловству, међународној заштити у области азила, порезу на додату вриједност и други.

Планиране су и бројне измјене и допуне постојећих закона с циљем њиховог усклађивања с европским стандардима и унапређења унутрашњих процедура, међу којима су измјене Закона о финансирању институција БиХ, којима би требало да буде успостављена финансијска инспекција.

Савјет министара БиХ у овој години планира доношење више стратегија, и то реформе здравственог система у БиХ, развоја спорта, развоја малих и средњих подузећа до 2020. године, широкопојасног приступа у БиХ и развоја метрологије.

Нова стратегија EBRD-а за БиХ

Управни одбор Европске банке за обнову и развој /EBRD/ усвојио је нову стратегију за БиХ којом су утврђени приоритети ове банке у БиХ за наредне три године.
Нова стратегија истиче улогу приватног сектора у побољшању стандарда живота људи и наглашава посвећеност EBRD-а да подржава развој и раст у корист укупне популације у земљи, саопштено је данас из EBRD-а.

У новој стратегији EBRD је дефинисао приоритете за пружање подршке развоју приватног сектора, који је од кључног значаја за побољшање пословног окружења.

EBRD ће се фокусирати на интерну економску интеграцију БиХ, њену интеграцију у регион и наставиће да координише своје активности са Европском унијом и партнерским међународним финансијским институцијама.

У наредном стратешком периоду ова банка ће се фокусирати на то да одговори на изазове као што су реструктурирање и ширење локалног приватног сектора, стварање чвршћих веза са ширим регионалним тржиштима, промоција ефикаснијег и одрживог кориштења ресурса.

До сада је EBRD уложио више од 1,6 милијарди евра у 110 пројеката у БиХ, са фокусом на развој инфраструктуре, подршку малим и средњим предузећима и јачање финансијског сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана