Уштеђено више од три милиона марака

Марина Чигоја
Уштеђено више од три милиона марака

БAЊA ЛУКA - Економском анализом пројекта "Гиљотина прописа", која је у сарадњи са Свјетском банком недавно спроведена у РС, утврђено је да су остварене уштеде од 3.270.233 марака на годишњем нивоу.

Овај процес, кажу у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС, резултирао је смањењем трошкова, уклањањем административних препрека за пословање и смањењем могућих извора корупције.

Поједностављене процедуре обухватале су смањење потребне документације која се прилаже уз захтјеве, скраћење рокова за поступање надлежног органа, смањење накнаде и слично.

- Тако су, на примјер, поједностављене процедуре за превоз лица и ствари у унутрашњем саобраћају, гдје је остварена уштеда од 56 КМ по привредном субјекту, за одобрење посла посредовања у спољнотрговинском промету које је потпуно укинуто и донијело је уштеду од 100 КМ по привредном субјекту и друго - истакла је портпарол Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Данијела Пејић.

Додала је да је "Гиљотина прописа" у РС била прва на Балкану, а једина која је, поред формалности, обухватила и инспекцијске поступке и предмете контроле.

- Утврђено је постојање 351 формалности, од чега 331 на нивоу РС. Окончањем анализе задржано је 186 формалности, 75 је измијењено, а 70 укинуто - казала је Пејићева.

Након анализе стања у вези са инспекцијским поступцима и предметима контроле којих је, према иницијалном списку, укупно 2.474, овај број је сведен на 1.040, што у процентима износи 60 одсто укинутих као непотребних предмета контроле.

Економска анализа обухватила је и промјене на таксама, накнадама и документацији. Промјене на документацији, како је истакла, уједно су довеле до смањења времена потребног да се прикупе, копирају и овјере документа, те времена чекања у реду приликом подношења захтјева.

 - Влада РС ће у току 2009. године успоставити механизам прегледа и контроле нових прописа, док су још у процедури доношења, како би се могле на вријеме идентификовати формалности чије евентуално увођење представља непотребно оптерећење за пословну заједницу, а у складу са унапријед дефинисаним критеријумима - нагласила је Пејићева.

Процјена

У току је увођење методологије Процјене утицаја прописа (RIA-Regulatory Impact Assessment) која би, у догледно вријеме, посебно пратила израду нацрта системских закона и тиме на вријеме омогућила ублажавање утицаја нових закона на привредне субјекте. У РС је прошле године урађен први пилот пројекат RIA-е у БиХ (на Нацрту закона о бањама), а тренутно је у сарадњи са Свјетском банком у току пилот пројекат RIA на Нацрту закона о туристичкој накнади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана