Успорава раст привреде БиХ

Жељка Кокот
Успорава раст привреде БиХ

Сарајево - Свјетска банка је у најновијем извјештају оцијенила да привреда БиХ успорава у овој години, али да би њен раст уз спровођење структуралних реформи могао достићи 2,8 одсто, што би било 0,2 процента ниже у односу на прошлогодишњи.

Свјетска банка је јуче у Сарајеву представила најновији економски извјештај за југоисточну Европу за 2016. годину, који је показао да се БиХ у првом полугодишту суочила са смањењем привредног раста. Без обзира на успоравање аналитичари Свјетске банке до краја године очекују стабилну стопу раста од 2,8 одсто. Прогноза за идуће двије године је још оптимистичнија и раст у 2017. пројектован је на 3,2 одсто, а годину касније на 3,7 процената. Тај тренд требало би да прати раст запослености и смањивање степена сиромаштва.

- Економска експанзија је вођена извозом и подржана потрошњом. Очекује се да ће фискални дефицит у 2016. години остати низак, с обзиром на раст прихода од индиректних пореза. Економски раст у средњорочном периоду је подржан примарном потрошњом и требало би да пређе три процента - наведено је у извјештају Свјетске банке.

Експерти Свјетске банке сматрају да је континуирани напредак на спровођењу реформске агенде од кључног значаја, не само за краткорочни економски изглед, него и за оцјену захтјева БиХ за чланство у ЕУ.

- Реформе напредују у областима управљања дугом, тржишта рада и пензија. Међутим, унапређење ефикасности јавног сектора и јачање фискалне одрживости су и даље зависни од политичке динамике, која остаје неизвјесна због предстојећих локалних избора - наведено је у извјештају уз напомену да је незапосленост у БиХ смањена за 2,3 одсто, али да још износи високих око 25 одсто.

У извјештају Свјетске банке је наведено да земље југоисточне Европе настављају раст, без обзира на тешке прилике у Европи и свијету. Изражено је очекивање да ће овогодишњи економски раст у југоисточној Европи достићи 2,7 одсто и да ће убрзати током наредне двије године.

Директор Свјетске банке за југоисточну Европу Елен Голдштајн каже да снажнији раст почиње имати позитиван утицај на сиромаштво и незапосленост у регији.

- Стопа незапослености је остала на високих 25 одсто у просјеку, али стопе незапослености током ове године су смањене у пет од шест земаља југоисточне Европе - истиче Голдштајнова.

Водећи економиста Свјетске банке и један од аутора извјештаја Катја Вострокнутова каже да у земљама са снажним реформским програмом долази до повећања инвестиција, које су у првој половини ове године постале солидан покретач раста.

- Приватне инвестиције су снажно допринијеле расту у Србији и Албанији, а фискални дефицити и јавни дуг су смањени, као одговор на реформе у овим земљама - каже Вострокнутова.

Лоше глобалне прилике

Економисти Свјетске банке сматрају да глобалне економске околности не иду у прилог експанзији. Истакли су, међутим, да у малим економијама попут земаља југоисточне Европе интерне реформе могу стимулисати снажнији извозно оријентисани раст, чак и у приликама глобалног успоравања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана