Успјешно произведене компоненте за електромобил

Agencije
Успјешно произведене компоненте за електромобил

Бањалука - Вршилац дужности директора јавног предузећа “Никола Тесла” Драган Вучетић рекао је да је успјешно завршена прва фаза производње компонената за електричне аутомобиле у Републици Српској, да су те компоненте уграђене у аутомобиле и да су редовне испоруке за Њемачку.

Вучетић рекао је да је у току прва фаза производње 60 аутомобила и да је њемачки партнер потврдио да су компоненте у реду.

“Фирма “Фамос” Лукавица за два дана направила је неке компоненте на нивоу њемачких производа и сада имамо уговор на столу у вриједности 500 милиона КМ у наредних пет година који треба да се реализује”, рекао је за Алтернативну телевизију Вучетић, који је и савјетник предсједника Републике Српске.

Он је навео да је бањалучки “Елас” направио шасију за електрични аутомобил на нивоу њемачког квалитета, “Фамос” из Лукавице је направио кључне дијелове да диференцијал, а компанија “Калдера” успјела је заједно са предузећем “Никола Тесла” да направи пуњач за електрични аутомобил који батерије напуни за мање од сата.

Вучетић је истакао да је то четири пута брже него што то тренутно раде велике свјетске компаније, као што је “Тојота”.

Говорећи о производњи у Фабрици текстила у Билећи, Вучетић је рекао да радници имају стандардне норме као и у осталим мјестима - Новом Граду или Требињу, гдје се одвија дио производње, и додао да нема информацију да су радници у Билећи малтретирани.

“Они су почели од нуле. Ако је неко од технолога у процесу имплементације производног процеса било како малтретирао раднике или прекршио закон, он ће за то да одговара и ја сам ту да утврдим ту одговорност”, рекао је Вучетић.

Он је подсјетио да је Влада Српске на сједници у Билећи 10. априла усвојила план пословања за развој текстилне индустрије у Херцеговини вриједан више од 20 милиона КМ, истичући да је то пројекат који изузетно фаворизује Херцеговину.

“Ми у првој фази имамо зелено свјетло за реализацију тог пројеката у Билећи, Требињу и Љубињу, за шта су обезбијеђене банкарске гаранције, односно гаранције Републике Српске и у овом моменту превазилазимо административне баријере да би сви ти процеси били у складу са законским процедурама”, рекао је Вучетић.

Вучетић је рекао да је пословна политика њемачких партнера предузећа “Никола Тесла” да се на једној локацији окупи што већи број радника.

“Тренутно компаније које са нама сарађују могу запослити до 10.000 радника и за то постоје реалне потребе. Сада је на нама да видимо који дио ми од тога можемо реално реализовати”, рекао је Вучетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана