Успјешно преброђен први талас кризе

Марина Чигоја
Успјешно преброђен први талас кризе

СAРAЈЕВО - Правовременом реакцијом власти, БиХ је успјешно пребродила први талас финансијске кризе и сачувала ликвидност банкарског сектора.

Ово је јуче на састанку са амбасадором Велике Британије у БиХ Мајклом Тејтамом рекао министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић.

На састанку је било ријечи о свјетској економској кризи, те њеним импликацијама на економију БиХ, као и о мјерама за ублажавање посљедица економске кризе.

- Савјет министара недавно је усвојио одређене мјере из своје надлежности као одговор на свјетску кризу, а њих је прихватио и Фискални савјет - истакао је Вранкић.

На састанку је оцијењено да је у БиХ потребно смањење јавне потрошње, али и нова улагања.

Вранкић је рекао да БиХ има потписане споразуме са међународним финансијским институцијама за различите пројекте, чија је вриједност око милијарду евра, али да је њихово спровођење споро.

Тејтам је рекао да је Велика Британија посебно фокусирана на глобални економски изазов.

- Мјере за ублажавање кризе морају бити јединствене, јер протекционизам носи праве опасности. Кад се покрену економије великих земаља, покренуће се и економије малих - рекао је Тејтам.

Подршка

На састанку Вранкића и Тејтама исказано је задовољство досадашњом сарадњом кроз заједничке пројекте, као што су донаторска координација и управљање јавном потрошњом. Тејтам је и даље обећао подршку у овим пројектима, као и у процесима евроатлантских интеграција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана