Успјешна сарадња Српске и Србије

Марина Чигоја
Успјешна сарадња Српске и Србије

БAЊA ЛУКA - Привредна сарадња Србије и Српске веома је успјешна, а посебно су значајни заједнички пројекти изградње хидроелектрана у сливу Дрине и послови у индустрији мотора "Раковица".

Рекао је то у петак предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, чија је делегација боравила у дводневној посјети Бањој Луци. Он је додао да је Србија до сада инвестирала у БиХ више од 820 милиона евра, од чега је већина припала РС.

- Постоје и велике могућности за унапређење сарадње, прије свега у секторима енергетике, дрвопрерађивачке и металопрерађивачке индустрије. Инсистираћемо на спровођењу Споразума о привредној сарадњи који су потписале Владе РС и Србије. То је интерес не само нас привредника, него и власти - казао је Бугарин.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да је трговинска размјена Српске и Србије у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период прошле године значајно пала, а да је разлог за то економска криза.

- Међутим, долази до лаганог опоравака, односно до заустављања пада производње у РС, што обећава да ће у идућем периоду доћи и до подизања нивоа међусобне размјене двију земаља - навео је Ђурић и додао да је највећи пад био у металској индустрији и у експлоатацији руда.

Бугарин је рекао да се у трећем и четвртом кварталу може очекивати и значајнији опоравак и повећање спољнотрговинске размјене. Коментаришући нецаринске баријере са којима се извозници сусрећу, он је рекао да је потребно да све државе у региону поштују CEFTA споразум.

- Има неколико врста баријера, почев од оних техничких, преко недовољно технички уређених и опремљених граничних прелаза, па до оних које се односе на непризнавање фитосанитарних увјерења. Нецаринске баријере сви имају и ми инсистирамо на њиховом укидању - нагласио је Бугарин.

Додао је да је усвајање Закона о заштити домаће производње у БиХ директно кршење споразума CEFTA.

- Надам се да неће доћи до његове примјене, јер он укида могућност Србији и Хрватској да извозе у БиХ као до сада - нагласио је Бугарин.

Размјена

Прошле године обим спољнотрговинске размјене између БиХ и Србије износио је 1.977.000 долара. Српска предузећа извезла су у БиХ робе у вриједности 1.347.000 долара, што је више за 26,28 одсто у односу на претходну годину. Предузећа из БиХ су лани у Србији зарадила 628 милиона долара, што је у односу на 2007. годину повећање за 26,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана